Royal Bank of Scotland прогнозує падіння цін на нафту до 16 доларів

Четвер, 24 грудня 2015, 09:43

Ціни на нафту можуть пробити позначку 16 доларів за барель вже на початку 2016 року.

Про це йдеться в огляді Royal Bank of Scotland, передає РБК.

З економічної точки зору 2016 рік буде гірше, ніж 2015-й, упевнений головний економіст Royal Bank of Scotland Ендрю Робертс.

Цілий ряд факторів, які тиснули на світову економіку в 2015 році, - високий рівень закредитованості, скорочення торгівлі, посилювання грошово-кредитної політики ФРС, скорочення глобального зростання кредитування і т.д., - тільки посилять свій вплив на економіку в наступному році, пояснює він.

Реклама:

Але головний негативний сюрприз буде з боку нафти - в наступному році вона проб'є позначку спочатку 26 доларів, а потім і 16 доларів за барель.

Якщо залишити осторонь технічні розрахунки, які дають ці цілі, і поговорити про фундаментальні підстави, то все просто: так само як і в 2014 році, ми маємо справу з падаючим попитом на тлі буму пропозиції, надлишкового навіть без надходження на ринок нафти з Ірану, яке очікується в наступному році, і це подвійний удар по цінах, нагадує Робертс.

"Крім того, ми зіткнулися з менш холодною зимою, ніж очікувалося, завдяки "Ель-Ніньо". Це отруйний рецепт для нафтових цін", - упевнений Робертс.

"Ми рухаємося до короткострокової мети 26 доларів за барель і, як тільки вона буде досягнута, до 16 доларів за барель. За нашими прогнозами, це повинно відбутися в 2016 році, але зростає ризик того, що це станеться вже в першому кварталі, оскільки глобальний попит на нафту, як вважає Міжнародне енергетичне агентство, різко скоротиться, а нафтосховища вже переповнені ", - пише він в огляді.

Експерт радить не забувати і про менш очевидні причини низьких цін на нафту.

"У світі стрімко розвиваються нові технології, наприклад, електромобілі можуть здобути популярність вже в наступному році, а нафта належить до старого світу", - пише Робертс.

Дебати навіть серед великих автовиробників таких як Hyundai, Mercedes і Toyota йдуть зараз не стільки про те, чи потрібно використовувати альтернативу нафті, скільки про те, що краще - двигуни на водневому паливі або електродвигуни, відзначає він.

Крім того, Робертс закликає не забувати про швидке зростання популярності використання сонячної енергії - "чистої, безмежної, аж до теплової смерті Всесвіту, і дешевої" (з 2007 року подешевшала на 87%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!