"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єврокомісар пояснив, чому не домовились з РФ про ЗВТ з Україною

Понеділок, 21 грудня 2015, 19:37

На тристоронніх переговорах ЄС-Україна-РФ щодо зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом не вдалося досягти компромісу і вони  повністю завершені.

Про це заявила єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом на прес-конференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми були здивовані, коли президент Путін кілька днів тому підписав указ про призупинення дії ЗВТ між Україною та Росією. Проте ми вирішили, що сьогодні все одно необхідно провести зустріч і побачити, чи є бажання знайти рішення. Ми цілий день вели переговори, але ніякої згоди не дійшли. Отже, ці переговори завершені", - сказала Мальмстрьом.

За її словами, тристоронні переговори тривали 18 місяців і ЄС намагався врегулювати побоювання РФ щодо імплементації зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка набуде чинності 1 січня.

Реклама:

"У нас було 22 зустрічі на різних рівнях. Ми були відкриті, щоб почути занепокоєння Росії. Деякі з них можуть бути потенціально реальними, інші – ні. І ми шукали конкретні рішення, звичайно, не йшлося про відкладення ЗВТ або зміни умов її застосування", - сказала єврокомісар.

Вона відзначила, що Єврокомісія пропонувала Росії співпрацю у питаннях фітосанітарних норм, ветеринарних норм тощо, проте РФ їх відкинула.

"У Росії було багато вимог і деякі з них означали, що зона вільної торгівлі просто не матиме сенсу. Сьогодні з російської сторони не було гнучкості, щоб знайти рішення. Ми були вкрай здивовані. Ми пропонували створити переговорний процес з РФ після набуття чинності ЗВТ, якщо вони матимуть певні занепокоєння", - додала вона.

Нагадаємо, в понеділок прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв повідомив, що підписав постанову про введення санкцій проти України.

Раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін підписав указ про припинення Росією з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі щодо України.

Проте пізніше стало відомо, що тристоронні переговори щодо імплементації угоди про асоціацію України з ЄС за участі Росії, заплановані на 21 грудня в Брюсселі, не скасовувалися.

Також раніше повідомлялося, що ЄС зупинить переговори з Росією, якщо та запровадить продуктове ембарго проти України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!