"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Туск: Північний потік-2 не допоможе зменшити енергетичну залежність від РФ

П'ятниця, 18 грудня 2015, 16:04

Газогін Північний потік-2 не відповідає умовам Енергетичного союзу, Третього енергетичного пакету і законодавству ЄС у сфері енергетики.

Про це заявив глава Європейської ради Дональд Туск після саміту ЄС в Брюсселі.

"Будь-яка нова інфраструктура в ЄС має відповідати умовам Енергетичного союзу, Третього енергетичного пакету і законодавству ЄС" - сказав він.

Туск нагадав про оцінки Єврокомісії, що вже звучали, про те, що якщо Північний потік буде збудований, це збільшить залежність ЄС від постачань з Росії, 80 процентів поставок будуть зосереджені на одному маршруті.

Реклама:

"На мою думку, у випадку Північного потоку не йдеться про диверсифікацію поставок газу  і він не призведе до скорочення нашої енергетичної залежності" - наголосив Туск.

Однак, за його словами, це в компетенції Єврокомісії дати технічну і юридичну оцінку проекту і вирішити, чи зможе він отримати від ЄС чи держав-членів фінансову підтримку.

Крім того, під час саміту обговорювалося і питання про можливу втрату Україною статусу країни-транзитера через Північний потік-2.

Загалом, за словами Туска, дискусії про Північний потік на саміті були дуже "емоційними", але однозначними.

"Для Італії, Болгарії важливо було прояснити, чому Південний потік був неможливий, а Північний – можливий", - сказав він.

"Але передусім ми повинні поважати наші правила. Не політизувати це питання, надаючи привілеї для одного постачальника, але й не можна карати когось  за те, що він має багато газу", - зазначив голова Євроради.

За його словами, рішення, підтримане всіма державами-членами,  передбачає чітке дотримання правил Енергетичного союзу.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!