НБУ зберіг облікову ставку на рівні 22%

Четвер, 17 грудня 2015, 14:13

Правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 22% річних.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, рішення правління про збереження стриманої грошово-кредитної політики відповідає основному мандату Національного банку із забезпечення цінової стабільності.

"Воно обумовлене необхідністю пом’якшити можливий негативний вплив внутрішніх та зовнішніх факторів на ціни і підтримати уповільнення інфляції до 12% на кінець 2016 року", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У НБУ наголосили, що споживча інфляція в річному вимірі (46,6%) залишалася майже на рівні попереднього місяця.

Водночас базова інфляція продовжувала знижуватися - до 37,9% з 40,1% у жовтні. Зазначене свідчить про збереження дезінфляційної тенденції, фундаментальним  чинником якої виступають слабкість внутрішнього попиту та стримана монетарна політика.

"Національний банк очікує, що ця тенденція триватиме і надалі. Низхідну динаміку інфляції продовжить визначати низький споживчий попит. Також їй сприятиме низька вартість енергоресурсів на світових ринках", - повідомляє прес-служба.

"Незважаючи на такі очікування, правління НБУ усвідомлює наявні ризики посилення тиску на ціни. Основним джерелом такого тиску є збереження низького попиту на товари українського експорту", - йдеться у прес-релізі.

Також наголошується, що ризики становлять розпочатий Федеральним резервом США цикл підвищення відсоткової ставки вперше з 2006 року та девальвація валют країн-торгівельних партнерів. Іншим ризиком зростання інфляції є можливе підвищення акцизу на алкоголь та тютюн.

"У подальшому за умови збереження дезінфляційного тренду, покращення інфляційних очікувань та послаблення ризиків Національний банк може відновити поступове пом’якшення монетарної політики", - повідомляє НБУ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!