"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" назвав компанії, які постачатимуть газ за гроші ЄБРР

Четвер, 17 грудня 2015, 13:20

НАК "Нафтогаз України" спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку успішно завершили перші три тендери на постачання газу в Україну з використанням кредитних коштів банку.

Про це йдеться у повідомленні "Нафтогазу".

"Переможці тендерів, які визначалися за критерієм найнижчої ціни, будуть постачати газ в Україну у грудні-січні. На оплату цих поставок буде використано частину коштів кредиту ЄБРР", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, переможцем за двома тендерами стала компанія Noble Clean Fuels Limited (Велика Британія), третій тендер виграла ENGIE SA (Франція). Обидва переможця є поточними постачальниками газу для "Нафтогазу".

Реклама:

За результатами тендерів середня вартість газу виявилася нижчою за ціну, передбачену діючими умовами з ПАТ "Газпром".

"Спред (різниця) по відношенню до цін на німецьких газових хабах, один з основних показників, на який орієнтується "Нафтогаз", був лише незначним чином вищий за середньозважений показник закупівель газу "Нафтогазом" за звичайною процедурою і за власні кошти", - повідомляє компанія.

Як наголошується, ще один тендер був визнаний таким, що не відбувся, оскільки спред за пропозиціями учасників був суттєво вищим за середньозважений показник закупівель газу Нафтогазом за звичайною процедурою і за власні кошти.

Кредитні кошти ЄБРР у розмірі 300 млн доларів призначені для закупівлі близько 1 млрд кубометрів газу на західному кордоні України.

Позика ЄБРР є поновлювальним кредитом на 3 роки. Протягом цього строку "Нафтогаз" може погашати і знову позичати кошти в межах цієї суми, щоб профінансувати авансові закупівлі газу перед зимовими періодами.

Поставки газу в рамках кредитної програми ЄБРР будуть відбуватися на базі стандартизованих угод EFET (Європейська федерація енергетичних трейдерів).

За результатами попередньої кваліфікації 11 великих європейських постачальників газу отримали право на участь у тендерах на поставки газу в Україну за кошти кредиту ЄБРР.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!