"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не обґрунтувала претензії з приводу ЗВТ України з ЄС - Томбінський

Четвер, 17 грудня 2015, 12:00

Російська сторона не змогла обґрунтувати своє занепокоєння в рамках переговорного процесу Україна – Євросоюз – Росія щодо набуття чинності зоною вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Про це голова представництва Європейського Союзу в Києві Ян Томбінський заявив у інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ви знаєте, що процес тристоронніх консультацій іде ще з липня 2014 року. ЄС запропонував Росії поговорити про ЗВТ із Україною, щоб роз'яснити, як це діятиме на практиці. А санкції у відношенні України РФ почала застосовувати ще в 2013 році", - сказав він.

"Наступну зустріч заплановано на понеділок, 21 грудня, на рівні міністрів. ЄС не знайшов обґрунтування того, як ЗВТ із Україною може негативно вплинути на торгівлю з Росією", - заявив дипломат.

Реклама:

Він зазначив, що всі правила ЗВТ базуються на генеральних принципах Світової організації торгівлі (СОТ) і там немає жодних винятків щодо якихось країн.

"Ідеться про відкриття ринків і тут не може бути якоїсь штучної системи, яка б гарантувала тому чи іншому виробнику захист на ринку, преференції. Адже це йде врозріз генеральним принципам конкурентоспроможності відкритих ринків", - сказав Томбінський.

За його словами, на тристоронніх консультаціях існують різні філософії підходів.

"Європейська система базується на відкритих ринках і конкурентності, а російська – на захисті свого простору, на створенні адміністративних чи тарифних бар'єрів у доступі на ринки. Це ми бачимо й через санкції, які вводить РФ в останні два роки", - сказав посол.

Він додав, що ЄС зацікавлений у тому, щоб не було конфлікту, і тому в ході цих консультацій шукає можливості уникнути конфронтації, "але разом із тим ми не можемо ризикувати нашою суверенністю".

"Не може бути ситуації, коли третя країна обмежуватиме незалежність нашого рішення ЗВТ, Угода про асоціацію – це відкриті угоди, їх умови були відома протягом останніх 5 років. У цих документах немає жодного пункту про те, що є якісь заборони для російських виробників", - пояснив Томбінський.

Він зазначив, що в угоді про ЗВТ між Україною і ЄС відведено 7-річний перехідний період.

"Цей час можна використовувати для адаптації, для підготовки до конкуренції на ринку. ЄС не вдавався до санкцій при запуску Митного союзу, не було жодних розмов про обмеження. Потрібно знаходити спільний підхід, а не постійно створювати конфлікт", - підсумував європейський дипломат.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!