США вирішили зняти 40-літню заборону на експорт нафти: ціни можуть впасти ще більше

Середа, 16 грудня 2015, 13:27

США планують зняти заборону на експорт своєї нафти, яка існувала протягом 40 років за домовленістю з Організацією країн-експортерів нафти.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на агентство Bloomberg.

За даними джерела видання в Конгресі США, лідери Конгресу досягли компромісу щодо законопроекту, який зніме заборону на експорт нафти. За його словами, дане рішення вже схвалено сенатом і палатою представників.

Заборона на експорт нафти зі США існує вже 40 років - із 1975 року. Таким способом Вашингтон і країни, що входять в нафтовий картель, підтримують баланс нафтоторговлі в світі, де зараз фіксується надлишок сировини.

Реклама:

Аналітики стверджують, що початок експорту американської нафти викличе "структурні зміни" на ринку. Галузеві експерти прогнозують подальше зниження цін на нафту у зв'язку з виходом на європейський ринок американської сировини.

Більше того, аналітики не раз заявляли, що навіть чутки про скасування заборони на експорт нафти США впливають на кон'юнктуру цього ринку.

Зняття ембарго на експорт американської нафти і можливі наслідки будуть невигідними для Росії, яка страждає від низьких цін на "чорне золото".

Як повідомлялося, 15 грудня президент РФ Володимир Путін підписав бюджет на 2016 рік з дефіцитом майже 34 мільярди доларів за середньорічної ціни нафти марки Urals в 50 доларів за барель.

При цьому 14 грудня вартість російської нафти Urals, вперше з грудня 2008 рокуопустилася до 34 доларів за барель.

Голова "Сбербанку" РФ передбачив росіянам "менш солодке" життя за ціни на нафту нижче 50 доларів за барель.

За його словами, уряду РФ доведеться подумати або про нарощування дефіциту, або про секвестр.

Експерти американського інвестбанку Bank of America Merrill Lynch допускають, що російській владі для утримання дефіциту бюджету на запланованому рівні за низьких цін на нафту доведеться піти на обвал російської валюти до 168 рублів за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!