Нацбанк схвалив політику у сфері закупівель

Середа, 16 грудня 2015, 09:46

Національний банк схвалив політику у сфері закупівель.

Про це йдеться у постанові Правління Національного банку від 11 грудня 2015 року № 881. 

"Усі центральні банки Європи здійснюють закупівлі згідно з відповідною політикою, яка регламентує такий процес. Прийняття подібного документу повністю відповідає прагненню Нацбанку бути інтегрованим до європейської системи цінностей центральних банків, - зазначила начальник управління закупівель НБУ Юлія Мироненко

За її словами, насамперед НБУ ставив собі за мету створити ефективний, прозорий, централізований та контрольований процес закупівель, це і було втілено.

Реклама:

"Вона ґрунтується на концепції трансформації центробанку та реорганізації процесу закупівель. Цей уніфікований документ дасть змогу оптимізувати операційні витрати і прозоро використовувати кошти завдяки електронним торгам. Політика закупівель НБУ також покликана забезпечити оптимальний баланс співвідношення ціна/якість/ризик при придбанні товарів і послуг", - зазначила Мироненко.

Схвалений документ встановлює і описує ключові етапи процесу закупівель: ініціювання, обґрунтування необхідності та доцільності, планування закупівель, проведення електронних торгів, вибір постачальника, моніторинг закупівель та оцінку якості виконання договорів.

Затверджена політика у сфері закупівель передбачає чітку та зрозумілу методологію; автоматизовані, стандартизовані та централізовані процеси; бережливе використання природних ресурсів та екологічні закупівлі (так звані зелені закупівлі); регулярне публічне розкриття інформації про закупівлі. 

Нацбанк також визначив умови і заходи, які заборонено застосовувати як регулятору, так і постачальникам товарів та послуг.

Серед них – участь у здійсненні торгах пов’язаних з центробанком осіб, подання учасником недостовірної інформації, встановлення дискримінаційних вимог до учасників, товарів чи послуг, непрозорість процедури визначення переможця тощо. 

У подальшому весь комплекс нормативних документів Національного банку у цій сфері формуватиметься на підставі прийнятої політики.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!