РФ встановлює в Чорному морі захоплену в Криму нафтовидобувну платформу

Вівторок, 15 грудня 2015, 18:18

У зоні Одеського газового родовища Росія встановлює захоплену в Криму українську нафтовидобувну платформу.

Про це йдеться у повідомленні Державної прикордонної служби.

Як наголошується, Держприкордонслужба з 00 годин 15 грудня силами угруповання кораблів та катерів Морської охорони, з використанням радіолокаційних та інших засобів спостереження, провела моніторинг надводної обстановки у територіальному морі та виключній (морській) економічній зоні України.

"В результаті проведених заходів виявлено та задокументовано, що дві самопідйомні бурові установки (СПБУ) "Петро Годованець" та "Україна", які у 2014 році були незаконно захоплені РФ під час анексії Криму, переміщені із зони Одеського газового родовища ближче до півострова Крим", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"В свою чергу на місці, де раніше розташовувалися дані СПБУ, РФ встановлює переміщену від АРК нафтовидобувну платформу "Таврида", яка також незаконно була захоплена минулого року", - повідомляє Держприкордонслужба.

У прес-службі також зазначили, що поблизу СПБУ перебуває буксир "Центавр" (незаконно захоплене допоміжне судно компанії "Чорноморнафтогаз"), який здійснює монтажні роботи. Поряд із блоккондуктором, який використовувався раніше, встановлюється новий.

"Кораблем Морської охорони Держприкордонслужби зафіксовано факт грубого порушення норм міжнародного Морського права та Закону України "Про виключну економічну зону України". Екіпажам судна та нафтовидобувної платформи наголошено про виявлені порушення", - повідомили прикордонники.

"За фактами порушення міжнародного Морського права та законодавства України поінформовано зацікавлені Міністерства та відомства. Наразі Міністерство закордонних справ готує позицію, яка буде офіційно доведена Російській стороні", - наголошується у повідомленні.

В понеділок стало відомо, що Росія перевезла самопідйомні бурові установки В-312 і В-319 (які у ЗМІ називають "Вишками Бойка" - Ред.) у свої територіальні води.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: