Bank of America допускає падіння російського рубля до 168 за долар

Понеділок, 14 грудня 2015, 18:04

Експерти Bank of America Merrill Lynch допускають падіння російського рубля до 168 за долар.

Такі розрахунки містяться в огляді Bank of America Merrill Lynch, передає РБК.

Якщо ціна на нафту впаде до 35 доларів за барель, то для виконання російського бюджету-2016 з максимальним дефіцитом у 3% долар повинен коштувати близько 94 рублів, йдеться в огляді.

Раніше в грудні президент Росії Володимир Путін заявив, що дефіцит бюджету в наступному році не повинен перевищувати 3%. Такий показник закладений у схваленому Держдумою проекті бюджету.

Реклама:

Як пише головний економіст BofA Merrill Lynch по Росії і СНД Володимир Осаковській, при значних змінах цін на нафту вартість рубля, швидше за все, залишиться основним інструментом для контролювання доходів бюджету.

Базовий прогноз інвестбанку припускає середньорічний курс долара на рівні 65 рублів при ціні нафти 50 доларів за барель. Це забезпечить запланований урядом дефіцит бюджету на рівні 3%.

Однак при падінні ціни на нафту, наприклад до 35 доларів за барель, курс долара для підтримки такого дефіциту при збереженні витрат на незмінному рівні повинен бути істотно вище, говорить Осаковській.

"Наші розрахунки показують, яким повинен бути курс за незмінного бюджету. При падінні ціни нафти витрати, швидше за все, будуть скорочувати, але курс рубля все одно буде нижче", - говорить економіст.

За розрахунками Merrill Lynch, при подальшому падінні нафтових котирувань до 30 доларів за барель на запланованому рівні дефіцит бюджету вдасться утримати тільки при курсі долара від 105 до 120 рублів.

Максимальний курс долара, врахований в огляді інвестбанку, становить 168 рублів. Він буде необхідний для бездефіцитного бюджету при нафті по 30 доларів за барель.

Для того щоб бюджет став бездефіцитним при вартості долара 65 рублів (базовий сценарій інвестбанку), нафта повинна подорожчати до 70 доларів за барель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: