Пивовари просять переглянути відсоток підвищення ставки акцизу на пиво

Понеділок, 14 грудня 2015, 17:37

Українські пивовари звернулися до президента з проханням переглянути відсоток підвищення акцизних ставок на пиво у 2016 році.

Про це йдеться у відкритому листі пивоварів до президента України.

Пивовари нагадали, що днями Кабінет міністрів зареєстрував проект Закону України "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні".

"На жаль, всупереч назві, для пивоварів цей законопроект не передбачає ані конкурентних умов в оподаткуванні, ані тим більше стимулювання економічної діяльності. Передбачене законопроектом 100% зростання ставки акцизу на пиво ставить галузь на межу повного колапсу", - йдеться у зверненні.

Реклама:

"Як показує приклад інших цивілізованих країн, пивоварна галузь може бути важливим рушієм економіки, особливо коли її потенціал використовують ефективно, в довготерміновій перспективі, а не сприймають пивоварів як таку собі "дійну корову" для вирішення нагальних фінансових проблем", - заявляють пивовари.

Також наголошується, що пропозиція уряду є просто нелогічною і не ґрунтується на реальних розрахунках. Збільшення надходжень до бюджету внаслідок запропонованого різкого збільшення ставки акцизу відбудеться лише на папері.

"Адже так уже траплялося: зокрема, після підвищення у 2014 році пивного акцизу на 43%, за 10 місяців 2015 року до бюджету зібрано пивного акцизу на 15,8% менше, аніж за аналогічній період 2014 року", - наголошується у зверненні.

При підвищенні акцизу ще на 100%, падіння обсягів ринку за попередніми розрахунками складатиме до 25-30%, відтак реальні акцизні надходження до бюджету можуть збільшитися лише на 40-50%.

"Водночас, зменшення - внаслідок падіння ринку - надходжень від інших податків, як от ПДВ, податку на прибуток, ЄСВ, ПДФО як у пивоварній, так і в усіх суміжних галузях, а також утримання державою скорочених працівників всіх цих галузей може не лише звести нанівець ці 40% додаткових надходжень від акцизу, але й цілком імовірно призведе до від’ємного результату", - заявили пивовари.

Також наголошується, що навіть у короткотерміновій перспективі державний бюджет втратить у надходженнях, не говорячи вже про катастрофічний результат у довготерміновій перспективі.

"Натомість, збільшення ставки акцизу на 40% (а не на 100%) дасть збільшення акцизних зборів приблизно на ті ж самі 40%, а надходження від інших податків зростуть як по нашій, так і по всіх суміжних галузях. Тобто, це забезпечить значно кращий результат для держави", - зазначається у прес-релізі.

Крім того зазначається, що впродовж тривалого часу декларується прагнення до детінізації економіки.

"Але такі "реформи" на алкогольному ринку лише збільшать його перехід у тінь. Тому ми просимо ще раз звернути увагу на наші аргументи та розрахунки, і переглянути рішення Уряду щодо відсотку підвищення ставок акцизного збору на пиво на 2016 рік", - йдеться у зверненні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: