"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Умови ведення агробізнесу в Україні покращилися

Субота, 12 грудня 2015, 13:45

За останні три місяці умови ведення агробізнесу в Україні покращилися.

Про йдеться в дослідженні німецько-українського агрополітичного діалогу (APD) і асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Як зазначається, протягом чотирьох місяців експерти аналізували умови ведення аграрного бізнесу від загальноекономічної ситуації до доступу до ресурсів та поточних настроїв виробників.

З отриманих у ході опитування відповідей були сформовані показники оцінки бізнес-клімату в агросекторі, як поточної ситуації, так і очікувань, (Agriculture Business Climate Index або ABI).

Реклама:

У листопаді респонденти оцінили бізнес-клімат в українському агросекторі як негативний (-3.1 пункти), проте по відношенню до серпні 2015 року він покращився (-6.7 пунктів у серпні).

Економічну ситуацію агровиробники вважають несприятливою (-8.8 пунктів), але очікування відносно бізнес-клімату в річній перспективі, як і раніше, є позитивними (+2,7 пункти).

Учасники ринку найбільш негативно оцінили (I) державну підтримку (субсидії) для розвитку сільського господарства, (II) вплив економічної ситуації в Україні на агробізнес та (III) загальний вплив законодавства на ведення агробізнесу (-68,6 пунктів, -67,1 пункти. і - 58,3 пункти відповідно).

У той же час (I) доступ до кваліфікованих співробітників і професійних знань, (II) масштаб бізнесу та (III) доступ до сучасної техніки та обладнання отримали найбільш позитивні оцінки (48,1 пунктів, 39,1 пункти і 30,6 пунктів відповідно).

За оцінками респондентів, доступ до зовнішніх ресурсів (кредитування) за останній квартал погіршився найсуттєвіше (83,4 пункти), у той час як задоволеність масштабами бізнесу значно зросла (138,5 пункти).

Оцінка бізнес-клімату сільськогосподарськими підприємствами і господарствами населення суттєво відрізняється.

Перша категорія (сільгосппідприємства) оцінюють свою поточну ситуацію та її перспективи на наступний рік досить оптимістично: підприємства менше 5 тис га - у 7,6 пуктів, більше 5 тис га - у 14,8 пунктів.

Домогосподарства оцінили бізнес-клімат в агросекторі негативно (-21,6 пунктів). Проте, з боку індивідуальних господарств населення та сільськогосподарських підприємств відзначається підвищення бізнес-індексу українського агросектору у листопаді порівняно з серпнем (106,3 та 101 пункти відповідно), у той час як агрохолдинги знизили свої оцінки (98,5 пунктів).

Бізнес-клімат у рослинництві за останні три місяці залишився стабільним, тоді як у тваринництві погіршився. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: