НБУ ліквідує ще один банк

П'ятниця, 11 грудня 2015, 18:20

Національний банк 10 грудня за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв постанову № 876 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ Банк "Контракт".

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, у вересні 2015 року Національний банк отримав низку скарг від юридичних осіб щодо непроходження платежів у ПАТ Банк "Контракт", унаслідок чого у банк був введений куратор для більш детального вивчення ситуації.

"Куратор виявив значний обсяг непроведених клієнтських платежів, які приховувалися за різними статтями балансу. Крім того, було виявлено недостачу понад 12 млн гривень в касі. Керівництво банку пояснило таку розбіжність помилковим формуванням звітності", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Також з метою поліпшення фінансового результату, банк використовував фіктивні операції з цінними паперами, що фактично є викривленням фінансової звітності", - повідомили у НБУ.

Крім того, було розпочато продаж майна банку третім особам без фактичного надходження грошових коштів - із відстроченням платежів, за рахунок перепродажу цінних паперів тощо.

"Недостатній обсяг ліквідних коштів, невиконання платежів клієнтів та систематичне викривлення фінансової звітності створювали загрози для вкладників та кредиторів ПАТ Банк "Контракт", - йдеться у повідомленні.

Банк було віднесено до неплатоспроможних на підставі пункту 3 частини першої статті 76 Закону "Про банки і банківську діяльність", згідно з яким НБУ зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі невиконання протягом п'яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Як повідомлялося, Національний банк 10 грудня ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк Велес" за здійснення ризикової діяльності, систематичні порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!