"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банк Росії через ціни на нафту залишив ключову ставку без змін

П'ятниця, 11 грудня 2015, 16:39

Рада директорів Банку Росії на засіданні 11 грудня ухвалила рішення не змінювати ключову ставку.

Про це повідомляється в матеріалах регулятора, передає Slon.ru.

Як відзначили в ЦБ, таке рішення було прийнято, "враховуючи збільшення інфляційних ризиків при збереженні ризиків охолодження економіки". На 7 грудня, за даними регулятора, річна інфляція в країні становила 14,8%.

"Річний темп приросту споживчих цін наприкінці 2016 року становитиме близько 6% і досягне цільового рівня 4% в 2017 році. В міру уповільнення інфляції відповідно до прогнозу та за умови ослаблення інфляційних ризиків Банк Росії відновить зниження ключової ставки на одному з найближчих засідань Ради директорів", - пояснюється в прес-релізі.

Реклама:

Таким чином, ставка залишиться на рівні 11% річних. Вона була знижена до цієї позначки 31 липня, і з тих пір не змінювалася. Наступне засідання ради директорів ЦБ намічено на 29 січня 2016 року.

Раніше більшість аналітиків, опитаних Reuters, прогнозували, що регулятор не стане міняти ставку і врахує інфляційні ризики, що посилилися через падіння цін на нафту і введення економічних санкцій проти Туреччини. У той же час деякі економісти в розмові з ТАСС припускали, що ЦБ знизить ставку до 10,5% річних.

З початку 2015 року Центробанк кілька разів зменшував ставку, пояснюючи своє рішення ослабленням інфляційних ризиків. У середині року голова ЦБ Ельвіра Набіулліна попереджала, що темпи зниження показника можуть сповільнитися.

Торік для боротьби зі зростанням цін регулятор багаторазово підвищував ключову ставку. У початку 2014 року вона перебувала на рівні 5,5% річних, а до листопада досягла 9,5%. У грудні ставка була підвищена двічі: спочатку до 10,5% річних, а потім - до рекордних 17%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!