"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна готується оскаржити в СОТ російське продуктове ембарго

П'ятниця, 11 грудня 2015, 13:57

Україна буде вимушена порушити новий спір у рамках правил і процедур Світової організації торгівлі (СОТ) у разі продовження дискримінаційних заходів із боку Росії стосовно українських продуктів харчування.

Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо дискримінаційні заходи не буде припинено, Україна вимушена буде порушити новий спір у рамках правил і процедур СОТ. Проект запиту в орган врегулювання спорів СОТ щодо забороненої до ввезення в РФ української продукції вже опрацьовується", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, відомство постійно моніторить й аналізує торговельні обмеження українського експорту з боку РФ.

Реклама:

За результатами моніторингу ухвалюють рішення про доцільність використання інструментів СОТ для захисту інтересів вітчизняних товаровиробників на зовнішніх ринках.

МЕРТ зазначає, що вже існує низка обмежень з боку Росії на постачання української солі, кондитерських виробів, пива, соків, молочних продуктів.

"Першим завданням механізму вирішення спорів, зазвичай, є скасування заходів, які не відповідають положенням угод СОТ. Якщо ж під час консультацій сторонами не досягнуто порозуміння - країна-позивач готує запит про створення незалежної групи експертів, яка розглядає аргументи кожної зі сторін і приймає рішення щодо правомірності відповідних заходів", - наведено в повідомленні слова заступника міністра економічного розвитку і торгівлі - торгового представника України Наталії Микольської.

Нагадаємо, РФ 13 серпня 2015 року прийняла рішення про включення України до списку країн, до яких застосовується торгове ембарго.

З 28 липня 2014 року Росія ввела заборону на постачання з України молочної продукції і сирів, 28 липня - консервної продукції, 31 липня - соків, 22 жовтня - підкарантинної рослинної продукції, 10 грудня 2015 р. - курятини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: