"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Фірташа можуть відібрати ще один актив - ЗМІ

П'ятниця, 11 грудня 2015, 12:53

Генпрокуратура намагається переглянути результати приватизації "Сєверодонецького Азоту" Дмитром Фірташем.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як пише видання, після зміни влади Фірташа відтіснили з ринку поставок газу в Україну і позбавили контролю над державними Вольногорським ГМК, Іршанський ГЗК і "Сумихімпромом".

Крім того, олігарх ризикує втратити газорозподільний бізнес і контроль над Запорізьким титано-магнієвим комбінат (ЗТМК).

Реклама:

Як вдалося дізнатися, найближчим часом Фірташ може залишитися ще й без одного зі своїх підприємств.

У листопаді Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ознаками незаконної приватизації в 2004-2005 роках одного з найбільших в Україні хімічних заводів Сєверодонецького об'єднання "Азот".

З 2011 року 100% акцій заводу належить структурам Фірташа, який придбав його у американського підприємця українського походження Алекса Ровта.

У разі якщо Генпрокуратура доведе незаконність приватизації "Сєверодонецького Азоту", на підприємство може очікувати повторний конкурс.

Як повідомляється, після чергової зміни влади і обрання в 2010 році президентом Віктора Януковича на хімічний ринок починає експансію Фірташ, який вже володів на той час "Рівнеазотом".

Структури Фірташа почергово викуповують акції горлівського "Стиролу", черкаського "Азоту" і "Сєверодонецького Азоту". Право власності над останнім Фірташ оформив у 2012 році, викупивши всі 100% акцій.

У листопаді 2015 року  ГПУ відкрило провадження за фактом незаконної приватизації "Северодонецького Азоту" в 2004 році, випливає з рішення Печерського районного суду Києва від 27 нобяря.

Генпрокуратура підозрює, що приватизація пройшла зокрема із заниженням вартості активу.

Як пише видання, у своєму позові ГПУ крім усього посилається на рішення Печерського районного суду Києва від 20 жовтня 2004 року, який заборонив ФДМ і Мінпромполітики вчиняти будь дії щодо виконання результатів конкурсу з відбору інвестора для ДП "Об'єднання Азот".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: