"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Що очікує власників квартир в 2016 році. Новий закон ®

Четвер, 10 грудня 2015, 12:00

Закон повинен змінити ринок житлово-комунальних послуг таким чином, щоб всю відповідальність за утримання та управління будинком перекласти на його мешканців.

В Україні набув чинності новий Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який вносить суттєві зміни в порядок управління житловим господарством.

Відповідно до закону, до 1 липня 2016 року мешканці всіх багатоквартирних будинків на загальних зборах повинні визначити, як і ким буде здійснюватися їх подальше управління. При цьому мова йде не тільки про будинок, але і його інфраструктуру: ліфти, прибудинкові території, сходи тощо. Для того, щоб вважати такі збори дійсними, необхідна присутність трьох мешканців будинку. Щоправда, решту доведеться письмово повідомити про прийняті рішення. Одним із способів організації жителів є безкоштовний інтернет сервіс moydom.com, де можна публікувати інформацію і спілкуватися з усіма мешканцями будинку.

У випадку, якщо мешканці до 1 липня 2016 року не досягнуть згоди і не виберуть організацію, яка займатиметься керуванням їх будинку, або не створять власне ОСББ, держава в особі органів місцевого самоврядування призначить керуючого або керуючу компанію. При цьому тарифи на їхні послуги можуть бути завищені.

Реклама:

Законом визначається, що в новий тариф увійдуть витрати по санітарно-технічне обслуговування, на поточний і капремонт, а також винагорода керуючому.

Для того, щоб відмовитися від послуг ЖЕКу необов'язково організовувати ОСББ (як це було раніше). Досить визначити на зборах, яка організація надалі опікуватиметься будинком.

Promoted

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!