"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Виробники будматеріалів хочуть відмовитися від послуг "УЗ" через тарифи

Вівторок, 1 грудня 2015, 18:22

Виробники будматеріалів відмовляться від послуг "Укрзалізниці", якщо Кабмін погодить наказ Міністерства інфраструктури про підвищення тарифів залізничні перевезення в 2016 році на 30%.

Про це заявив голова Всеукраїнського союзу виробників будівельних матеріалів та виробів Іван Салій, передає прес-служба асоціації.

За його словами, постійне зростання транспортної складової в ціні будматеріалів перешкоджає виходу вітчизняних виробників на експортні ринки.

"Транспортна складова обмежує наші експортні можливості та зменшує конкурентоспроможність наших будівельних матеріалів. Наприклад, таке плече, як Київ-Вільнюс залізницею ми не можемо вже відправляти через транспортну складову. Тобто, це фактично обмежує будівельні матеріали внутрішнім ринком", - говорить Салій.

Реклама:

При цьому він відзначає, що через тарифну політику "Укрзалізниці" для перевезення вантажів по території України виробники вже найчастіше віддають перевагу автомобільному транспорту.

"Ми живемо в транзитній державі та автотранспорт сьогодні вже цілком конкурентоспроможний. Таким чином, все більше вантажів переходить із залізниці на автотранспорт... Великотоннажні великі фури і самоскиди, і т.п", - сказав Салій.

"Звичайно, на великих відстанях залізниця поза конкуренцією, але після того, як вона піднімає тариф, ми стаємо неконкурентоспроможними як на внутрішньому ринку товарів, так і на зовнішньому. Тобто, ніхто нічого не буде перевозити", - пояснює голова спілки виробників будматеріалів.

Салій уточнює, що в наступному році для виробників окремих будівельних матеріалів чергове зростання вартості транспортування залізницею може стати критичним. У першу чергу, це стосується щебеню та цегли.

На його думку, принципову позицію в даному питанні має зайняти Міністерство економіки.

"Потрібно на Кабміні розглядати цей сегмент... Потрібно збиратися з металургами, вугільниками, виробниками щебеневої продукції, цегли й шукати оптимальне рішення. Це питання Міністерства економіки і воно повинно тут диригувати і сказати, наскільки це правильно чи неправильно", - підкреслює Салій.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський заявив, що тарифи "Укрзалізниці" на перевезення вантажів в 2016 році планується підняти на 30%. За його словами, тарифи будуть підвищені з 1 січня і з 1 липня на 15% у кожному випадку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!