"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Профіцит платіжного балансу в жовтні знизився до 229 мільйонів доларів

Вівторок, 1 грудня 2015, 13:42

У жовтні 2015 року поточний рахунок було зведено з дефіцитом 322 мільйона доларів - насамперед унаслідок погіршення стану зовнішньої торгівлі товарами.

Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді Національного банку, опублікованому на його сайті.

Як зазначає регулято, хоча річні темпи зниження експорту товарів залишилися майже незмінними порівняно з вересневими (23,3%), за вирахуванням сезонного фактора експорт за місяць знизився на 6,6%.

"Скорочення вартісних обсягів експорту було зумовлене переважно продовженням зниження цін на основні українські сировинні товари", - йдеться в огляді.

Реклама:

На відміну від експорту, імпорт товарів суттєво збільшився в жовтні 2015 року - на 11%, а в річному вимірі зниження сповільнилося до 21,2% (з 34,5% у вересні).

Визначальним фактором такої динаміки було зростання обсягів енергетичного імпорту, пояснили в НБУ.

Як зазначається, імпорт природного газу в жовтні збільшився втричі порівняно з вереснем (2.7 раза в річному вимірі) до 2,4 млрд , з них 2 млрд було імпортовано з Росії.

Водночас у цілому за січень - жовтень 2015 року частка природного газу з Росії становила лише 39%.

Профіцит торгівлі послугами збільшився до 214 млн доларів (порівняно зі 158 млн дол у вересні) через сезонне зменшення імпорту послуг за статтею "подорожі".

У жовтні чисті надходження за фінансовим рахунком становили 549 млн дол і були зумовлені отриманням офіційного фінансування та зменшенням обсягу готівкової валюти поза банками.

Україна залучила кредит у розмірі 199 млн євро від німецького державного банку KfW для підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Обсяги готівкової валюти поза банками скоротилися на 268 млн дол. Чистий відплив боргового капіталу приватного сектору в жовтні скоротився до 80 млн дол (з 550 млн дол у вересні)", - йдеться в огляді.

Роловер за довгостроковими зобов’язаннями приватного сектору збільшився до 42% (з 27% у вересні) завдяки зростанню роловеру банківського сектору до 120% (з 44% у вересні).

Роловер реального сектору залишився низьким - 22%, водночас лише половину з планових виплат було сплачено фактично.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!