"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Насірова вирішили ліквідувати "схеми з горіхами"

Вівторок, 1 грудня 2015, 10:51

Держфіскальна служба передала до Мінфіну проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування деяких операцій з продуктами рослинного походження)".

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державної фіскальної служби.

Як зазначається, мета запропонованих змін - ліквідація можливостей для мінімізації оподаткування та боротьба з податковим шахрайством під час здійснення операцій із залученням суб`єктів спеціального режиму оподаткування, які не сплачують ПДВ в бюджет, а залишають собі.

"Останнім часом все більше застосовуються схеми мінімізації із залученням таких суб’єктів господарювання. Платники ПДВ експортують придбану у сільськогосподарських підприємств продукцію, яка раніше була закуплена останніми у населення. При цьому, вартість продукції необґрунтовано завищується, що дозволяє експортерам збільшити суми податкового кредиту, обсяги експортних операцій, які є одним з критеріїв на отримання бюджетного відшкодування в автоматичному режимі", - йдеться у повідомленні.

Найчастіше такі схеми застосовуються по операціях з продуктами рослинного походження, такими як: горіхи, гриби та ягоди, йдеться у повідомленні.

Реклама:

З метою уникнення втрат державного бюджету у зв’язку із застосуванням вказаних схем ДФС розроблено законопроект, яким пропонується:

1) не застосовувати звільнення від оподаткування ПДФО до доходів від продажу таких видів власної сільськогосподарської продукції як горіхи волоські, гриби та ягоди;

2) встановити наступне: якщо суб’єкт господарювання, який придбав у фізичної особи сільгосппродукцію безпосередньо (за дорученням) або через посередників, здійснює в подальшому експорт такої продукції, то доходи підлягають оподаткуванню ПДФО;

3) запровадити тимчасовий режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з такими продуктами рослинного походження як горіхи, гриби та ягоди.

За даними журналіста Дениса Бігуса, у сезоні 2015 року ініціативу з "кришування" податківців перехопило СБУ.

"Голова управління Павло Демчина зажадав від фітосанітарної служби, щоб при перевірках горіхів санслужбою був присутній представник СБУ. Аргументація - у горіхах паразити. І санітари їх, значить, не знаходять, цим самим підривають експорт. І тільки досвідчене око спецслужби розгляне "черв'яка"", - розповідає журналіст.

Як зазначає Бігус, за всю історію експорту ніяких претензій від покупців на паразитів в горіхах не було. І зараз немає.

"Зате після початку контролю СБУ від експортерів валом пішли скарги на паразитів в СБУ. Ну подумаєш, позривали контракти. Але "модні" контори-перекупники вивозять без проблем",- написав він на своїй сторінці у Facebook.

Ща смешное расскажу. Или не смешное. Нет, таки смешное. Осень, это сезон сбора и экспорта грецкого ореха. Украина - круп...

Posted by Денис Бигус on 27 ноября 2015 г.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!