Один з найбільших виробників платини продасть акції по пенсу

Понеділок, 9 листопада 2015, 16:12

Британська Lonmin, один з найбільших світових виробників платини, має намір випустити додаткові цінні папери і запропонувати їх інвесторам по ціні один пенс за акцію.

Про це йдеться в офіційних матеріалах компанії, передає Slon.ru.

На закритті торгів у п'ятницю 6 листопада акції Lonmin коштували 16,25 пенса. Таким чином, нові акції пропонуються інвесторам зі знижкою 94%. Всього виробник має намір реалізувати 27 млрд акцій.

Як вказує BBC News, котирування Lonmin з початку поточного року впали на 90% на тлі страйків в Африці і падіння світових цін на сировину (так, ціни на платину в минулому році впали на 22%).

Реклама:

Чистий борг компанії до кінця вересня зріс до 185 млн доларів, тоді як рік тому становив 29 млн доларів.

Крім продажу цінних паперів на 270 млн фунтів стерлінгів Lonmin також планує знизити витрати за рахунок продажу нерентабельних активів і скорочення 6 тисяч робочих місць. Після оголошення про випуск паперів акції Lonmin у Лондоні підскочили майже на 10% до 17,75 пенса.

Інші металовиробники також борються з нестачею капіталу, пише Financial Times. Так, найбільший конкурент Lonmin на ринку платини - Impala - у вересні залучив за рахунок продажу акцій 282 млн доларів.

Наприкінці серпня сировинний індекс Bloomberg Commodity, що відслідковує ціни на 22 види сировини, у тому числі нафту і метали, обвалився до мінімуму з 1999 року (85,8531 пункту). 9 листопада індекс становив близько 85,5012 пункту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: