Світовий банк: Україні не варто різко знижувати податки

П'ятниця, 6 листопада 2015, 15:51

Світовий банк очікує, що Україна продовжить курс макроекономічної стабілізації, й рекомендує владі з обережністю підходити до податкової реформи, утримуючись від радикального зниження податків.

Про це заявив директор представництва Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан у ході виступу на форумі SFA Society Ukraine в Києві, передає УНІАН.

Фінансист підкреслив, що Світовий банк посідає друге місце за масштабами фінансування України серед її найбільших кредиторів.

"Дуже важливо, щоб Україна продовжувала курс макроекономічної стабілізації. Що стосується оподаткування, питання має бути в тому, яку реформу може дозволити собі Україна. Не можна скоротити податки в обсязі 4% ВВП, при цьому не скорочуючи витрати", - зазначив Фан.

Реклама:

За його словами, в України немає особливого простору для маневру й потрібно дуже обережно ставитися до пропозицій деяких парламентаріїв радикально знизити податки.

Також представник Світового банку зазначив, що Україні потрібно продовжувати реформування енергетичного сектору, банківської системи, дерегуляцію, боротьбу з корупцією та судову реформу.

"Ми дали багато кредитів, і важливо, щоб ці проекти реалізовувалися швидко та ефективно", - підкреслив Фан.

Як повідомлялося, Кабмін почав роботу над податковою реформою й новою редакцією Податкового кодексу в квітні цього року. Податкова реформа є однією з ключових реформ, визначених основним кредитором країни - Міжнародним валютним фондом.

Раніше передбачалося, що проект бюджету на 2016 рік буде побудований на положеннях нового Податкового кодексу. Однак у Мінфіні відзначають, що, найімовірніше, бюджет буде сформовано на існуючій податковій базі.

На поточний момент існує два основних проекти податкової реформи - урядовий і парламентський. Обидва проекти передбачають зниження податкових ставок.

Урядовий проект передбачає поступове зниження ставок і зростання дефіциту бюджету до 60 млрд гривень. Парламентський проект є більш ліберальним, передбачає різке зниження ставок, що, за підрахунками аналітиків, може сформувати дефіцит у розмірі не менше 200-207 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!