"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Демчишин: опалювальний сезон - "під контролем", попри ризики з РФ

П'ятниця, 6 листопада 2015, 12:16

В уряді заявляють про готовність проходження опалювального сезону без перешкод, попри "фактори ризику".

Про це під час години уряду у парламенті заявив глава Мінпалиенерго Володимир Демчишин, коментуючи питання про готовність до  нормального проходження опалювального сезону.

"Наразі на складах електростанцій накопичено вугілля щонайменше на 900 тис. тонн більше, ніж минулоріч -  2,5 млн. тонн. Для початку опалювального сезону цього достатньо, щоб входити в нього спокійно і з упевненістю у тому, що ніяких відключень (електроенергії) не буде", - заявив Демчишин.

Він додав, що коштів для того, щоб пройти опалювальний сезон – достатньо.

Реклама:

"Було залучено 2 млрд. гривень від Ощадбанку – на закупівлю вугілля, з них ще 500 млн. – у процесі залучення, ще направляються на енергоринок на закупівлю", - зауважив міністр.

За його словами, усі кошти, які необхідні для закупівлі вугілля, газу, ядерного палива – наявні.

При цьому Демчишин заявив, що "існує два фактори ризику".

"Це можливість форс-мажорних випадків у постачанні газу з РФ – до чого ми також підготувалися у повній мірі. Для цього ми закупили на понад 1 млрд кубометрів газу більше, ніж у попередньому опалювальному сезоні", - зазначив Демчишин.

Він висловив упевненість, що "з таким об'ємом опалювальний сезон ми пройдемо без будь-яких несподіваних ситуацій".

Також міністр зазначив, що ядерне паливо теж закуплено на весь сезон у повній мірі.

"Тому ризику ні на газовому, ні на тепловому, ні на електроенергетичному ринку немає", - запевнив він.

Демчишин зауважив, що "при тих умовах перемир'я (у зоні АТО), яких було досягнуто у Мінську, ніякої загрози з тієї території (тимчасово окупованого Донбасу) немає".

У свою чергу віце-прем'єр Геннадій Зубко, говорячи про протяжність опалювального cезону, зауважив: "Є постанова уряду №630, яка регламентує, коли починається сезон – це залежить від температурного режиму".

"Якщо вже 1 жовтня температура три доби – нижче 8 градусів, комунальні підприємства повинні увімкнути опалення. Коли закінчиться опалювальний сезон? – це може відбутися і 1 квітня, якщо буде дуже тепло. Тому триватиме цей сезон 6 місяців чи 7 – залежатиме виключно від температурного режиму", - підсумував Зубко.

Українська правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: