Fitch зробило негативний прогноз щодо нафтогазового сектору Росії

Понеділок, 30 листопада 2015, 15:06

Прогноз щодо нафтових і газових компаній Росії на 2016 рік негативний через низькі ціни на нафту, підвищення податків, закінчення періоду нарощування видобутку нафти і впливу від західних санкцій.

Про це йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch, передає "Прайм".

"Фінансові та галузеві санкції, введені з 2014 року з боку США, ЄС і деяких інших країн, мали лише обмежений вплив на видобуток нафти досі. Однак їхній вплив буде поступово збільшуватися, якщо санкції збережуться в середньостроковій перспективі", - пише агентство.

Як наголошується в повідомленні Fitch, санкції щодо РФ "ефективно закрили західні ринки капіталу для всього сектора, за винятком "Газпрому".

Реклама:

Російські компанії в пошуках фінансування звернулися до Китаю, але їх результати виявилися "змішаними", так як "китайські банки, як видається, вибагливі і вимогливі".

За прогнозом агентства, відновлення цін на нафту в 2016 році не буде. Аналітики Fitch очікують, що ціни на газ в Європі, ключовому ринку "Газпрому" за вартістю, залишатимуться низькими, поки ціни на нафту не почнуть зростати в 2017 році. Fitch вважає, що прогресивне оподаткування допомогло компаніям знизити вплив від низьких цін.

Проте агентство вважає, що податок на видобуток корисних копалин в Росії зросте в 2016 році, а експортні мита залишаться низькими, що призведе до падіння EBITDA нафтових компаній на 5-10% при вартості нафти марки Brent в 55 доларів за барель.

Низькі доходи компаній можуть привести до подальшого скорочення капвкладень, надаючи більший тиск на російський видобуток нафти, динаміка якого, як очікує агентство, буде слабкою в 2016 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!