"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Законопроект про ринок електроенергії направлено в Кабмін

Понеділок, 30 листопада 2015, 14:53

Міністерство енергетики та вугільної промисловості направило до Кабінету міністрів законопроект "Про ринок електричної енергії".

Про це повідомив керівник управління євроінтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян на своїй сторінці у Facebook.

Він повідомив, що останнє погодження законопроекту з іноземними партнерами трохи затягнулося, але всі деталі, зокрема терміни імплементації, врегульовані.

"Всі сегменти нового ринку електричної енергії, а саме ринок на "добу наперед" та внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг, ринок двосторонніх договорів повинні бути запроваджені не пізніше 2 років з дня набрання чинності новим Законом", - заявив Бно-Айріян.

Реклама:

За його словами, рішення про точну дату введення ринку буде приймати уряд, (не пізніше 2 років), виходячи в цій ситуації з міри технологічної готовності початку дії нового ринку (створення оператора ринку, закупівля нового програмного забезпечення, його тестування для окремих сегментів ринку тощо).

Колеги,Гарна новина! Сьогодні ми направили до Кабінету Міністрів законопроект "Про ринок електричної енергії" Ми зро...

Posted by Mykhailo Bno-Airiian on 30 ноября 2015 г.

Бно-Айріян зазначив, що новий Закон передбачатиме перехідний період, який буде діяти до 1 січня 2019 року.

"Такий перехідний період, з обмеженим строком, став консенсусом між Міненерго, НКРЕКП та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. Він дає можливість поступово перейти до абсолютно ринкових цін на електричну енергію, уникнути "великого ривку" цін для побутових споживачів", - сказав він.

Бно-Айріян також наголосив, що модель перехідного ринку не є ідеальною, оскільки зберігає достатнє регулювання в новому ринку.

"Однак, беручи до уваги поетапність в переході ряду країн ЄС на лібералізований ринок та особливо українські реалії, відсутність перехідного періоду може поставити під загрозу взагалі старт нового ринку електроенергії в Україні", - заявив він.

"Тому стратегічно, маючи чіткі строки перехідного періоду, готуємось до повного лібералізованого ринку електричної енергії в Україні", - підсумував Бно-Айріян.

Нагадаємо, на початку жовтня Енергетичне співтовариство, створене Євросоюзом для підвищення безпеки поставок енергоресурсів до Європи, схвалило підготовлений Міністерством енергетики та вугільної промисловості законопроект про ринок електроенергії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: