Американці звинуватили українку в крадіжці музичного сервісу Grooveshark

Вівторок, 3 листопада 2015, 18:07

Найбільші музичні студії США (Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group) 28 жовтня подали колективний позов до районного суду Манхеттена (Нью-Йорк, США) і зажадали блокування на постійній основі доменних імен-клонів популярного донедавна музичного сервісу Grooveshark.com.

Про це повідомляє "ЛігаБізнесІнформ" з посиланням на профільне видання Digital Music News.

Видання також опублікувало повну копію позову, з якого випливає, що основним відповідачем у справі виступає українка, яка зареєструвала в травні 2015 року домени-клони (Grooveshark.io, Grooveshark.vc, grooveshark.li) на своє ім'я.

За інформацією позивачів, дівчина з Вінниці, яку звуть Віта Ткач, також управляла піратським музичним сервісом з України.

Реклама:
 

Музичний сервіс Grooveshark.com американської компанії Escape Media Group працював протягом майже десяти років аж до кінця квітня 2015 року. Згідно з даними Similarweb, у березні 2015 року його відвідало понад 32 млн осіб.

Але студіям звукозапису через суд вдалося закрити сервіс за порушення їхніх авторських прав. Його власник не пручався - в іншому випадку йому загрожував штраф у розмірі 736 млн доларів.

Асоціація музичних компанії США отримала всі права на використання торгової марки колись популярного сервісу і його домену в зоні .com.

Як зазначено в позові правовласників до українки, відразу після закриття сайту в травні 2015 року почали з'являтися його копії на доменах клонах. Музичним студіям вдалося згодом успішно блокувати доступ до них: через суд вони зобов'язали американські компанії, що займаються реєстрацією імен, заморозити імена Віти Ткач.

Але останній з доменів був вже зареєстрований не в США, а в Швейцарії. Спочатку музичні лейбли зобов'язали хмарний сервіс CloudFlare припинити обслуговування піратського сервісу відповідача. Тепер вони вимагають передати їм у власність спірні домени.

За інформацією позивачів, піратський сервіс навіть зв'язувався з різними американськими виданнями, щоб повідомити що, мовляв, Grooveshark перезапустився. Дизайн і торгова марка колишнього оригінального сайту були також скопійовані.

Також піратам вдалося ввести деяких користувачів соцмереж в оману: нібито, Grooveshark повернувся і доступний на нових доменних іменах. "Grooveshark повстав з мертвих", - писали пірати пости в Twitter.

З копії позову випливає, що студії звукозапису вже оцінили свої збитки і готові виставити рахунок відповідачу на 4 млн доларів за порушення авторських прав на торговельну марку, 0,4 млн доларів - за киберсквоттинг і 1,33 млн доларів за порушення авторських прав щодо музичних треків.

Відповідач жодного разу не відповідав на претензії позивача. Тому американські компанії просять суд винести остаточне рішення без його участі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!