"Нафтогаз" хоче будувати електростанції в Києві

Вівторок, 3 листопада 2015, 15:17

НАК "Нафтогаз України" та КМДА у вівторок підписали меморандум про наміри щодо реалізації проектів у галузі тепло- та електрогенерації у місті Києві.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, йдеться про будівництво декількох енергетичних комплексів з вугільними ЦКШ-котлами сумарною електричною потужністю 820 МВт.

"Сумарна проектна теплова потужність нових комплексів складає до 1000Гкал/год. Нові енергетичні комплекси будуть побудовані за сучасними екологічно чистими технологіями та у відповідності до міжнародних стандартів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Планується, що нові енергетичні комплекси, про які йдеться у підписаному меморандумі, будуть побудовані на об’єктах комунальної власності ТЕЦ-6 та СТ-2 (забезпечують теплом споживачів Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Подільського та Оболонського районів столиці).

Як наголошується, реалізація цих проектів має низку переваг для киян.

По-перше, будівництво нових енергетичних комплексів дозволить покращити забезпечення киян теплом та електроенергією.

По-друге, завдяки використанню сучасних ефективних технологій вартість виробленої енергії для споживачів буде нижчою порівняно із собівартістю виробництва на поточних, застарілих потужностях київських ТЕЦ.

"Крім того, впровадження запропонованих проектів дозволить диверсифікувати види палива та скоротити споживання природного газу у Києві більше ніж на 600 млн кубометрів (майже на 20%) на рік", - зазначили в НАК.

Очікується, що для фінансування запланованих проектів будуть залучені кошти в рамках кредитної угоди, укладеної між Нафтогазом та Державним банком розвитку КНР у 2012 році на загальну суму 3,65 млрд доларів.

За цією угодою Нафтогаз має намір профінансувати будівництво сучасних, екологічно чистих тепло- та електрогенеруючих потужностей на суму не менше 1,5 млрд доларів протягом наступних декількох років. Обсяг інвестицій, необхідних для реалізації проектів в Києві, оцінюється у 1,35 млрд доларів.

"Таким чином Нафтогаз планує започаткувати розвиток нового напрямку бізнесу – виробництва тепла та електроенергії. Можливість виходу на нові ринки розглядається керівництвом компанії з огляду на очікуване скорочення частки Нафтогазу на ринку оптової торгівлі газу внаслідок впровадження реформи газового ринку в Україні", - повідомляє компанія.

"Наступними кроками у реалізації проектів є розробка детальних ТЕО, проходження експертиз, підготовка необхідної дозвільної та землевпорядної документації, а також погодження проектів з представниками Державного банку розвитку КНР", - йдеться у повідомленні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!