Ринок праці бухгалтерів 2015: тенденції та прогнози®

Вівторок, 3 листопада 2015, 10:30

Після потрясінь двох попередніх років те, що український ринок праці не обвалився і навіть нарощує оберти, здається справжнім дивом. Ряд підприємств не витримали конкуренції та були закриті чи збанкрутували. 

Тим не менш, закордонні інвестори готові вкладати гроші в розвиток малого і середнього бізнесу в Україні - і тому серед підприємців виріс попит на кваліфікованих працівників. У першу чергу це стосується вакансій в cфере бухгалтерії та фінансів.

Згідно з інформацією з Державної служби статистики України, станом на кінець вересня роботодавці потребують приблизно 41 000 працівників різних спеціальностей. У той же час, сайт пошуку вакансій www.jobua.com пропонує 3000 вакансій на посаду бухгалтера та головного бухгалтера - а це майже 8% всього ринку працівників нашої країни.

 

В останні роки пыдвищився попит на молодих фахівців у Львові, де темп життя нижчий, ніж у столиці, але при цьому йде активне заохочення малого та середнього бізнесу, а також IT-індустрії. Кожному подібному підприємству потрібен свій фінансовий працівник, так що бухгалтерам буде легко знайти для себе вакансію за смаком. Вимоги до претендентів зазвичай не дуже відрізняються: потрібні оператори 1С бухгалтерії з умінням працювати з первинною документацією та досвідом у веденні звітності та навичками у роботі з офісною технікою. Особлива перевага віддається тим співробітникам, які легко працюють з офісними програмами, а фахівці, які до всього іншого добре володіють англійською мовою, можуть розраховувати на роботу у філіях або дочірніх підприємствах міжнародних компаній.

Реклама:

Інша ситуація у сфері заробітної плати серед бухгалтерів. Фахівець може знайти собі роботу з зарплатою понад 6000 гривень, однак рядове невелике підприємство зазвичай не може дозволити собі такі витрати. Це означає, що в пошуку роботи варто орієнтуватися на філії західних фірм, що потребує відмінного знання комп'ютера і пристойний рівень іноземної мови. Навіть хороший фахівець, що не володіє відповідними навичками, може розраховувати на роботу хіба що в державній структурі. На жаль зарплата для таких фахівців до цих пір чи на сотню-другу гривень вище прожиткового мінімуму, а в якості надбавки іноді виступають різні бонуси і премії.

Експерти jobua.com прогнозують поступове підвищення рівня заробітної плати у зв'язку з інфляцією та зростанням попиту на кваліфікованих фахівців, проте чекати поліпшення ситуації варто не раніше, ніж у 2016 році. На той же період прогнозується збільшення кількості вакансій, адже поступове зближення з ринковим простором Європи стимулює український бізнес розширюватися, і чим далі, тим більше требя фінансових працівників . Тим фахівцям, які знаходяться зараз у пошуку ідеальної вакансії, експерти рекомендують зосередитися на вивченні нюансів роботи з європейськими підприємцями - в першу чергу польськими, чеськими, німецькими. Навіть якщо Ви шукаєте роботу головним бухгалтером, а працювали лише з українським сегментом ринку, розгляньте варіант посади звичайного бухгалтера, але в міжнародній фірмі або IT-підприємстві.

На правах реклами

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!