У Криму через "бензинову паніку" власники АЗС підняли ціни на 1-2%

Субота, 28 листопада 2015, 11:48

Незважаючи на запевнення "влади" про достатню кількість пального на півострові, на АЗС Сімферополя спостерігається небувалий ажіотаж.

Про це пишуть "Крим.Реалії".

Як зазначається, на заправках вишиковуються черги з 40-50 машин.

"Власники АЗС, скориставшись ситуацією, підняли ціни на пальне. Проте самопроголошена влада Криму загрожує кримінальними справами за підвищення вартості бензину", пише видання.

Реклама:

Великі мережі АЗС ATAN, TES і WOG - одні з небагатьох на півострові, які продовжують свою роботу, незважаючи на енергетичну блокаду Криму.

На відміну від більш дрібних компаній, змушених закритися через відсутність палива та електрики, зазначені мережі знайшли вихід з положення.

 

Як тільки Крим виявився знеструмленим, вони закупили додаткові дизельні генератори. У перший день енергоблокади на АЗС цих мереж був бензин всіх марок і дизельне паливо.

Заправки TES як у Сімферополі, так і за межами міста, навпаки, стали користуватися підвищеним попитом серед автовласників. Тут в наявності бензин Аі-92, Аі-95 та Аі-98, дизельне паливо і газ. Ч

"Бензину поки вистачає", – говорить оператор АЗС TES, розташованої в декількох кілометрах від Сімферополя на севастопольській трасі.

Черги на АЗС він пояснює тим, що водії прагнуть залити повний бак, а також кілька каністр, які привозять із собою.

Відсутність палива на інших заправках, за його словами, пов'язана з тим, що бензовози не встигають завезти пальне з материкової Росії.

 

До того ж, багато залежить від роботи Керченської переправи. У разі негоди вона закривається, і тоді час очікування збільшується на добу-дві, а то й більше.

Частина АЗС у дні енергоблокади перейшла на обслуговування клієнтів за безготівковим розрахунком, тобто бензин можна купити тільки за талонами, придбаними в офісі компанії.

Однак у разі звернення туди водіїв там часто відповідають, що талонів немає, бо їх викупили держпідприємства, з якими у компанії укладені договори.

Враховуючи підвищений попит на пальне, нафтотрейдери підняли ціни на бензин в середньому на 1-2%.

Нафтотрейдери пояснюють подорожчання тим, що їм доводиться купувати генератори для безперебійної роботи АЗС.

Крім того, вони нарікають на те, що паливо завозиться на півострів бензовозами, а це підвищує його вартість.

Як зазначає видання, незначне підвищення цін на пальне викликало жорстку реакцію кримської влади.

Самопроголошений голова анексованого Криму Сергій Аксьонов повідомив, що нафтотрейдери, які необґрунтовано підвищують роздрібні ціни на паливо, будуть покарані.

За словами Аксьонова, до бізнесменів будуть застосовуватися заходи впливу "в рамках чинної надзвичайної ситуації, аж до порушення кримінальних справ".

Більше того, прокуратура Криму винесла застереження керівникам великих АЗС про відповідальність за штучне створення дефіциту і необґрунтоване підвищення цін на паливо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: