Суд повернув "Голден Деррік" спецдозволи на родовища у трьох областях - ЗМІ

П'ятниця, 27 листопада 2015, 10:20

Суд скасував два накази Державної служби геології та надр, якими було анульовано спеціальні дозволи на користування надрами ТОВ "Голден Деррік".

Про це свідчить постанова Верховного Суду від 27 жовтня, пишуть "Наші гроші".

Як пише видання, 18 березня 2014 року Держгеонадра, розглянувши вимогу ГПУ, наказами №78 і 79 анулювало свої попередні накази про видачу ТОВ "Голден Деррік" спецдозволів на користування надрами низки родовищ у Полтавській, Харківській та Дніпропетровській областях.

Генпрокуратура виявила ряд порушень, зокрема: фірма не сплатила в держбюджет вартість геологічної інформації, не погодила із місцевими радами питання про надання ділянок, по деяких ділянках не укладено договори оренди, пише видання.

Реклама:

Також фірма не використовувала певні площі понад 180 днів. Крім того, у додатках до спецдозволів відсутні обов’язкові дані про джерела фінансування робіт.

Підставою для скасування трьох дозволів на користування надрами Комісія Держгеонадр вказала лише несплату фірмою вартості геологічної інформації.

Суд вказує, що законодавчо передбачена лише одна підстава, за наявності якої може бути скасовано рішення Держгеонадрів про надання спецдозволу на користування надрами, а саме: несплата до державного бюджету збору за надання зазначеного дозволу.

Суд не отримав доказів того, що "Голден Деррік" не сплатив гроші. Разом з тим подання ГПУ є лише підставою для перевірки інформації Держгеонадрами. А такої перевірки не проводилося.

Другий наказ (№79) суд скасував через те, що Держгеонадра прийняло його без згоди "Голден Дерріка". За законом у разі непогодження фірми скасування мало відбуватися через суд.

Засновниками ТОВ "Голден Деррік" є НАК "Надра України" (33%) і кіпрська компанія "Хартлог Лімітед" (67%).

За часів Януковича фірму контролювало бізнес-середовище екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і колишнього народного депутата Юрія Іванющенка.

У серпні цього року молдовський мільярдер Анатол Статі заявив, що тепер він контролює "Голден Деррік" і готовий вкладати в нього гроші.

Як повідомлялося раніше, Аваков намагається "забрати"спецдозволи, що належали "Голден Деррік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: