Ряд світових банків звинувачується у змові на 320 трильйонів доларів

Четвер, 26 листопада 2015, 11:17

Група інвесторів подала позов до окружного суду Манхеттена проти 10 великих світових банків і двох торгових майданчиків, звинувативши їх з змові з метою перешкоджання конкуренції на ринку процентних свопів об'ємом 320 трильйонів доларів.

Про це пише "Прайм" з посиланням на агентство Рейтер.

За даними агентства, позов був поданий пенсійним фондом Чикаго The Public School Teachers 'Pension and Retirement Fund of Chicago і в якості відповідачів у ньому значаться Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, UBS, Deutsche Bank, і the Royal Bank of Scotland, а також торговельні платформи ICAP і Tradeweb.

Позивач стверджує, що набував процентні свопи у банків з метою хеджування ризику зміни ставки відсотка по боргу, але як виявилося, ці банки, перебуваючи у змові, успішно перешкоджали проникненню на цей ринок інших гравців, тобто обмежували конкуренцію, в результаті чого фонд переплатив за придбання свопів.

Реклама:

Зокрема, банки, нібито, не давали стороннім інвесторам торгувати свопами на електронних біржах.

У позові зазначається, що дана практика велася банками як мінімум з 2007 року з використанням методів загроз, бойкотів і залякування.

"Відповідачі робили це з єдиною метою - збереження для себе виключно прибуткового центру", - додає позивач.

Процентний своп - похідний фінансовий інструмент у формі угоди між двома сторонами про те, що в певну дату одна сторона заплатить другій стороні фіксований відсоток на певну суму і отримає платіж на суму відсотка за плаваючою ставкою, наприклад за ставкою LIBOR, від другої сторони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: