"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російське ембарго обійдеться Україні у 360 мільйонів доларів

Середа, 25 листопада 2015, 12:11

Сумарні збитки від нових продовольчих санкцій РФ та часткового скасування ЗВТ становитимуть 360 млн доларів.

Про це йдеться у дослідженні Інституту Економічних Досліджень.

Як зазначається, експерти визначили, що в 2015 році Україна експортуватиме до Росії санкційних продуктів вартістю 130 млн дол., а починаючи з 2016 року експорт цих товарів буде заборонений.

"Якби не нові санкції, то сума експорту в 2016 році повинна була б бути не вищою за об’єми 2015 року - сільськогосподарський експорт в Росію щороку зменшується. Тобто максимально можливі втрати експортерів - 130 млн дол, за умови, що ніхто з них не зможе перенаправити експорт на інші ринки. Насправді ж, реальні втрати повинні бути меншими", - йдеться у дослідженні.

Реклама:

На думку експертів інституту, втрати експортерів сільського господарства будуть більшими, якщо окрім введення додаткового продовольчого ембарго Росія частково ліквідує ЗВТ з Україною і для вітчизняних експортерів почнуть діяти ті ж імпортні тарифи, що і для інших країн-членів СОТ.

"Такий сценарій ми передбачали раніше. І тому - разом із Німецькою консультативною групою порахували можливі втрати українських експортерів. Вони складуть 230 млн дол", - зазначається у дослідженні.

Таким чином, за оцінкою Інституту сумарні збитки від нових продовольчих санкцій та часткового скасування ЗВТ становитимуть 360 млн дол.

"Це дорівнює 0,1% українського ВВП у 2014 році та 2,8% аграрного експорту в 2014 році. Такі незначні втрати пов’язані з тим, що аграрний експорт в Росію уже сильно зменшився у 2014 та 2015 роках через заборону на імпорт м’яса, молочної та рослинної продукції", - підсумували експерти.

 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: