Оклад глави "Роснєфті" становить півмільйона рублів на день

П'ятниця, 20 листопада 2015, 11:46

Річна винагорода президента "Роснєфті" може перевищувати 470 млн рублів.

Про це пишуть "Ведомости".

"Я грошей не рахую. Я, чесно кажучи, навіть своєї власної зарплати не знаю", - так в кінці 2014 року президент Володимир Путін відповів на питання журналістів про те, скільки заробляє президент "Роснєфті" Ігор Сєчін.

У 2013 році Forbes оцінював його річний дохід в 50 млн доларів, але топ-менеджер успішно оскаржив цю цифру в суді, а доходи так і не розкрив. Але тепер цю суму можна порахувати, виходячи з відкритих даних компанії, пише видання.

Реклама:

Навесні цього року рада директорів "Роснєфті" прийняла "Стандарт про виплати і компенсації топ-менеджерам", який набув чинності 24 квітня.

Розмір окладу президента встановлюється в межах 15-20 млн руб., говориться в документі.

Там також сказано, що за участь в правлінні топ-менеджерам доплачують 5% від окладу президента компанії.

Ці дані "Роснєфть" розкриває в щоквартальних звітах окремим рядком: наприклад, в II кварталі правління отримало винагороду в 25,6 млн руб., в III - 28,25 млн руб.

Але коректно порахувати оклад президента "Роснєфті" за даними II кварталу було складно: адже стандарт про виплати почав діяти з кінця квітня, а один з членів правління покинув його достроково і було неясно, з якого дня він перестав отримувати винагороду.

У III кварталі невідомих змінних немає: в правлінні працювало 12 чоловік. Два звільнились у липні віце-президента - Рашид Шаріпов і Наіль Мухіта - залишалися членами правління до 30 вересня.

Це незвичайний випадок, але в держкорпорації трапляється, коли звільнені віце-президенти ще деякий час залишаються в правлінні, пояснює федеральний чиновник.

Обидва віце-президента отримували винагороду за участь в правлінні до того дня, коли рада директорів припинив їхні повноваження (30 вересня), говорить джерело в "Роснєфті".

Тоді виходить, що за роботу в правлінні кожен його член отримав в III кварталі майже 0,785 млн руб. Враховуючи, що це 5% окладу президента, Сєчін отримує 15,7 млн руб. на місяць, або 188,4 млн руб. (2,9 млн дол) на рік.

Представник "Роснєфті" відмовився це коментувати.

Стандарт про виплати топ-менеджерам встановлює й інші види винагород, пише видання.

Наприклад, процентні надбавки до окладу покладені при роботі з відомостями, що складають держтаємницю.

Також залежно від результатів роботи топ-менеджери можуть отримати річну премію.

Для президента її нормативний розмір становить 150% від річного винагороди (без урахування премій і компенсацій), з премією річний дохід Сєчіна може скласти 471 млн руб. (7 млн дол).

Крім того, топ-менеджери за реалізацію значущих проектів можуть отримувати разові премії, які можуть перевищувати шість окладів, але в цьому випадку їх має схвалити рада директорів.

У свіжому випуску журналу Forbes річний дохід Сєчіна оцінюється в 17,3 млн доларів, але представник компанії Михайло Леонтьєв не підтвердив цю оцінку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: