"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держвидатки необхідно знизити до 37% від ВВП - експерти

Понеділок, 2 листопада 2015, 20:57

Для України оптимальний рівень частки державних видатків становить 37% від ВВП.

Про це свідчать дані дослідження "Яким є оптимальний масштаб державних видатків в Україні" проведеного експертами Центру економічної стратегії.

"Рівень державних видатків в Україні є високим у порівнянні з іншими країнами світу. З-поміж 180 країн світу, дані про які наводить Міжнародний валютний фонд, Україна посідає 9-е місце за часткою сукупних видатків державного сектора ВВП", - йдеться у прес-релізі Центру економічної стратегії.

"Водночас інституційна спроможність до ефективного перерозподілу економічних ресурсів через державний сектор в Україні є обмеженою. За показниками інституційної спроможності з World Governance Indicators світового банку, Україна в 2,5-10 разів відстає від розвинених країн, що мають співставний з Україною рівень перерозподілу ВВП через державні видатки", - повідомляють експерти.

Реклама:
джерело: МВФ 

Як наголошується, навіть урахування вищої, ніж у інших країнах, частки тіньової економіки у ВВП України не змінює цієї картини кардинально: частка держвидатків у ВВП залишається порівняно високою.

"Економічна теорія стверджує, що існує оптимальний рівень частки державних видатків у ВВП. Якщо державні видатки перевищують цей рівень, це негативно впливає на економічне зростання, причому низький рівень інституційної спроможності держави посилює цей вплив", - зауважують експерти.

Згідно з результатами економічного аналізу, проведеного Центром економічної стратегії, для України такий оптимальний рівень видатків становить 37% від ВВП. Відхилення від нього на 10 п.п. щороку сповільняє темпи економічного  зростання на 2,1-4,2 п.п.

Як зазначається, це більше за аналогічний  ефект для інших європейських країн, адже в Україні негативний вплив великих держвидатків на економічне зростання підсилюється низькою інституційною спроможністю держави.

"Аналіз альтернативних підходів до скорочення державних видатків та їх впливу на економічне зростання у 2016-2020 роках демонструє, що найкращим підходом є якнайшвидше скорочення рівня держвидатків до 37% ВВП", - йдеться у прес-релізі.

На думку експертів, їх негайне зменшення до такого рівня вже з 2016 року дозволило би прискорити середньорічне зростання ВВП у 2016-2020 роках на 1,2-1,8 п.п. порівняно з поточним прогнозом МВФ.

"Більш поступовий підхід, який передбачає рівномірне, протягом періоду до 2020 року, скорочення державних видатків до рівня 37% ВВП, здатен прискорити середньорічне економічне зростання на 0,9-1,3 п.п., тобто відмова від швидкого скорочення видатків призведе до втрати додаткових 0,3-0-5 п.п. зростання реального ВВП на рік", - зазначається у дослідженні.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько заявляла, що Україні необхідно знизити державні видатки на 60 мільярдів гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!