"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ірак почав демпінгувати в боротьбі за нафтовий ринок

Четвер, 19 листопада 2015, 18:15

У 2015 році Ірак рекордними темпами нарощував видобуток і експорт нафти і, по всій видимості, продовжить збільшувати і в наступному році.

Про це пише РБК з посиланням на The New York Times.

За даними видання, в боротьбі за розширення своєї частки на світовому нафтовому ринку Ірак активно використовує демпінг, продаючи свою нафту нижче офіційної оголошеної ціни.

Офіційна ціна на іракську нафту марки Basra Heavy встановлена на 10,4 доларів нижче вартості північноморської Brent, що складає в даний час близько 33-34 долара за барель.

Реклама:

Проте в реальності іракська нафта продається значно дешевше, іноді ціна на неї опускається нижче 30 доларів за барель.

Підвищений попит на дешеву іракську нафту з боку європейських компаній веде до скорочення частки інших країн ОПЕК, в тому числі і Саудівської Аравії.

Раніше Financial Times повідомляла, що тільки за останні півроку через збільшення поставок з Іраку і Західної Африки частка поставок до Європи в загальному обсязі експорту нафти з Саудівської Аравії скоротилася з 13 до 10%.

Сам же Ірак активно нарощує обсяги експорту.

У липні 2015 року обсяг експорту нафти з підконтрольних багдадському уряду родовищ на півдні країни досяг рекордного рівня в 3,064 млн барелів на день.

У 2016 році обсяги експорту південним маршрутом, за даними джерел Reuters, планується довести до 3,2 млн барелів на день.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: