"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ: Україна і РФ мають обговорити реструктуризацію боргу безпосередньо

Четвер, 19 листопада 2015, 09:31

Міжнародний валютний фонд очікує, що влада Росії і України почнуть прямі переговори з реструктуризації єврооблігацій на 3 млрд доларів, погашення яких настає наприкінці грудня 2015 року.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі МВФ.

"Під час нещодавньої зустрічі між президентом РФ Володимиром Путіним і директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард російська сторона коротко виклала пропозицію в рамках програми Фонду полегшити боргову і фінансову ситуацію в Україні. Як ми вже говорили, ми очікуємо, що влада РФ і України обговорять це питання безпосередньо", - повідомили у прес-службі.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін 16 листопада запропонував реструктуризувати борг України за цими єврооблігаціями на три роки.

"Ми готові піти на те, щоб у цьому році взагалі не отримувати ніяких грошей, а в наступному році отримати мільярд, у 17-му - ще мільярд і у 18-му - ще мільярд", - сказав російський президент за підсумками форуму G-20 ц турецькій Анталії.

Реклама:

За його словами, МВФ намагався умовити Росію перенести платежі за боргом України на 2016 рік.

У жовтні власники 13 з 14-ти випусків єврооблігацій України на загальну суму 14,36 млрд доларів і EUR0,6 млрд євро підтримали їх реструктуризацію.

Вона передбачає обмін 80% суми на нові єврооблігації з пролонгацією терміну погашення на чотири роки і 20% - на державні дерривативи, виплати за якими у 2021-2040 роках залежатимуть від темпів зростання ВВП.

Нові суверенні єврооблігації були випущені 12 листопада на загальну суму 11,95 млрд доларів із погашенням у 2019-2027 роках під 7,75% річних, а державні деривативи - на 2,92 млрд доларів.

Згоди не було отримано лише за "російськими" євробондами, викупленими Фондом національного добробуту (ФНД) РФ наприкінці 2013 року. Росія до останнього часу наполягала на погашення усієї суми боргу, як офіційного, а не комерційного боргу, погрожуючи в іншому разі звернутися до суду.

У свою чергу, прем'єр України Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що Київ готовий до судових розглядів з Москвою у випадку відмови останньої від реструктуризації на загальних умовах.

Питання класифікації зазначеного боргу планує також розглянути Міжнародний валютний фонд, чинні правила якого забороняють фінансувати країну у разі відмови її від обслуговування офіційних боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: