НКЦПФР вирішила анулювати ліцензію "Української біржі"

Вівторок, 17 листопада 2015, 19:18

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на засіданні у вівторок прийняла рішення анулювати ліцензію ПАТ "Українська біржа" на здійснення діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в НКЦПФР.

За його словами, рішення регулятора набирає чинності через місяць.

Як повідомлялося, наглядова рада групи "Московської біржі" 23 вересня 2015 року схвалила пропозицію менеджменту щодо стратегії виходу з активів в Україні.

Реклама:

МБ 16 листопада підписала угоду про продаж пакета акцій УБ спеціально створеному іноземному підприємству, підконтрольному української інвестиційної компанії "Універ Капітал" (Київ).

Інтерес до покупки акцій УБ проявляла також інвесткомпанія "Драгон Капітал" (Київ). За словами її голови Томаша Фіали, "Драгон Капітал" і "Універ Капітал" діють спільно в угоді з викупу частки "Московської біржі" в "Українській біржі".

Тим не менш, в однієї з компаній групи Dragon Capital в цей час є тільки попередній договір купівлі-продажу пакету акцій УБ в розмірі близько 20%.

Питання про викуп у московського акціонера частки в українських фондових майданчиках загострилося після набрання чинності з 28 червня 2015 закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Згідно з документом, ліцензіати можуть бути позбавлені ліцензій у разі контролю за їх діяльністю з боку резидента країни, що здійснює збройну агресію проти України.

УБ підпадає під норми закону, оскільки МБ є її основним акціонером.

УБ заснована 15 травня 2008 року провідними учасниками українського ринку цінних паперів спільно з російською фондовою біржею РТС. Торги вона почала в березні 2009 року і першою запустила ринок заявок, інтернет-трейдинг, ринок РЕПО, розрахунки через центрального контрагента і терміновий ринок.

Біржа за підсумками 2014 року отримало 5,273 млн гривень чистого прибутку проти 1,592 млн гривень чистого збитку роком раніше. У результаті її нерозподілений прибуток зріс в 17,1 рази - до 5,6 млн гривень.

Загальний торговельний оборот на біржі за підсумками 2014 року становив 8,56 млрд гривень.

Нагадаємо, індекс Української біржі знизився на 4,48% 17 листопада по порівнянні з рівнем закриття торгів 16 листопада - до 685,58 пунктів, що є найнижчим значенням за останні 5 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: