Поступок Путіна щодо боргу України недостатньо - Bloomberg

Вівторок, 17 листопада 2015, 17:08

Реструктуризації 3 млрд доларів, на які погодився Володимир Путін недостатньо і Захід повинен вимагати більше поступок.

Про це йдеться в редакційній статті Bloomberg.

Україна майже рік працювала над угодою з реструктуризації зовнішнього боргу, необхідного для відновлення економіки, ослабленою війною, результатом чого стало виконання кредитних умов МВФ, пише видання.

Росія від участі в борговій операції відмовилася і зажадала погасити борг у розмірі 3 млрд доларів,  за продані Віктором Януковичем облігації на закритій зустрічі в 2013 році.

Реклама:

"По суті гроші стали платою за відмову Януковича від підписання договору про Асоціацію з ЄС - відмова, що викликала протест, в результаті якого Янукович втратив владу", - пише видання.

Аргументи Росії, як суверенного кредитора і члена МВФ зводилися до того, що країна може заблокувати кредити для України, вплинути на відновлення бойових дій на Сході і перекрити газ.

Як зазначає видання, зараз ситуація змінилася. "У МВФ заявили, що будуть кредитувати Україну, навіть у тому випадку, якщо Україна не заплатить Росії в наступному місяці. А Путін, через можливий економічний спад, зацікавлений в ослабленні Західних санкцій. Він запропонував розтягнути платежі на кілька років - це реструктуризація, але на більш вигідних умовах, ніж у інших кредиторів", - пишуть редактори.

На їхню думку, МВФ повинен скористатися цією можливістю і зажадати від Росії ще більших списань по боргах.

"Врешті-решт, цей борг був узятий корумпованим лідером проти інтересів українського народу. Чим більше Україна платить, тим більше грошей МВФ йтиме в країну, яка анексувала Крим, підтримала сепаратистів на Донбасі і яка відіграла важливу роль у підриві економіки країни", - йдеться у статті.

Нагадаємо, що Росія запропонувала розстрочити платіж по боргу України на 2016-2018 роки по 1 млрд дол на рік.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: