Пенсійні накопичення росіян поставили світовий антирекорд

Вівторок, 17 листопада 2015, 16:39

Російські пенсійні накопичення в 2014 році поставили світовий антирекорд серед 57 країн.

Про це йдеться в доповіді Організації економічного співробітництва та розвитку, повідомляє "Газета.ru".

ОЕСР наводить дані про доларову дохідність інвестування пенсійних накопичень в 21 країні - члені організації і ще 36, що не входять до неї.

"У більшості країн накопичення зросли. В членах ОЕСР прибутковість становила від 1,2 до 16,7%, а середня - 6,8%. У більшості інших країн результат коливався від 0,1 до 19,1%, в середньому - 4,5%. Втрати зафіксовані лише в чотирьох країнах: Вірменії, Нігерії, Гонконгу, а найбільше - в Росії, 7,4%", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Інфляцію (11,4% в 2014 році) не обійшов ніхто - ні великі НПФ, ні приватні управляючі, ні держкомпанія ВЕБ (2,7%), а перерахунок у валюту перетворює всі доходи в втрати - за рік рубль подешевшав до долара майже на 43%, з 32 до 56 рублів за долар - більше, ніж валюти інших країн.

На думку аналітиків, в минулому році пенсійні кошти були вкладені в інструменти і депозити з прибутковістю до 10%, при тому, що інфляція була близько 12%.

За останні три роки у багатьох фондів прибутковість відстає від інфляції, а за 10-річний період, навіть з урахуванням минулого року, приблизно на одному рівні.

"Цього року результат повинен бути краще: ставка ЦБ знижується, рубль не такий волатильний. Прибутковість буде порівнянна з інфляцією: 12-14%", - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!