"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Туристичний ринок РФ впав на 40% - експерти

Понеділок, 16 листопада 2015, 19:56

Число туристів, що виїжджають за кордон, знизиться на 40% у зв'язку із забороною на польоти до Єгипту та економічною кризою.

Про це заявила голова комітету зі страхування в сфері туризму ВСС Юлія Алчеева, пише Прайм.

За її словами, в це число входять і ті, хто виїжджав кілька разів.

"Якщо ми беремо 2014 рік, 2013 рік, то кількість виїжджаючих за кордон обчислювалася 15-18 мільйонами застрахованих, тобто людина може кілька разів виїжджати і кожен раз ми його вважаємо по-новому. Я вважаю, що в цьому році ми недорахуємось 10 мільйонів", - повідомила вона.

Реклама:

Опитані агентством експерти вважають дані ВСС близькими до дійсності.

"Думаю, що дані страховиків наближені до реальності - 40% просідання плюс-мінус 5-10% справді очевидне.Виїзний туризм і без того перебував у складній ситуації через падіння рубля, а тут ще додалася політична нестабільність. Результат не змусив себе довго чекати", - зазначив професор кафедри готельного та туристичного бізнесу РЕУ ім.Г.В.Плеханова Михайло Морозов.

Це торкнулося не тільки Близького Сходу, але і Європи, і Америки.

Всі розуміють, що ціни зросли в 2 рази, і це робить подорож некомфортною, додав він.

З іншого боку, якщо дивитися на дані Росстату, то катастрофічного падіння виїзного туризму не видно, вважає директор з маркетингу порталу Turizm.ru Марія Конобеева.

"Туреччина скоротилася всього на 20%, а Єгипет до заборони на польоти і зовсім був в плюсі в порівнянні з 2014-м роком. Сильно впала Європа - на 50% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Звичайно, з урахуванням того, що листопад і грудень будуть важкими для ринку, за підсумками року дійсно можливо 40-процентне падіння", - сказала вона.

Втім, точно такий же спад був під час кризи 2008-2009 років, після чого ринок разом із зростанням економіки відновився дуже швидко.

Крім того, багато з цих 40% переорієнтувалися на внутрішній туризм. Їх ВСС в своїй статистиці не бачить, оскільки для поїздок по Росії страховка не обов'язкова, так що говорити про обвал ринку передчасно, констатує експерт.

Ситуація в галузі в 2016 році багато в чому буде залежати від політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: