"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кількість угод IPO в третьому кварталі скоротилася на 55%

Понеділок, 16 листопада 2015, 15:14

Після успішного другого кварталу, що став рекордним за кількістю угод IPO для Китаю, активність на ринках, що розвиваються, пішла на спад у третьому кварталі через різку корекцію ринку і відновлення мораторію на нові розміщення в Китаї.

Такі висновки наведені у звіті EY "Глобальні тенденції на ринку IPO у третьому кварталі 2015 року".

Як наголошується, на розвинених ринках інтерес до IPO залишався стриманим, зважаючи на значну волатильность, однак, судячи з деяких ознак, він повинен пожвавитися до кінця року.

"Сукупна кількість угод на міжнародному ринку IPO у третьому кварталі скоротилася на 55% до 192, а їх загальна вартість - на 75% до 17,9 млрд доларів - порівняно з другим кварталом 2015 року. Незважаючи на зростання кількості угод у січні-вересні 2015 року порівняно з аналогічним періодом минулого року (+2%), обсяг залучених коштів знизився на 32%", - йдеться у прес-релізі EY.

Реклама:

Згідно з даними дослідження, частково це було зумовлено припиненням торгів на китайському ринку та зростанням інтересу до невеликих за розміром операцій.

"Навіть не враховуючи IPO компанії Alibaba, обсяг коштів, залучених за підсумками IPO в усьому світі, в третьому кварталі 2015 скоротився на 58% порівняно з аналогічним періодом попереднього року", - повідомляє прес-служба.

"В силу високих регіональних ризиків України IPO для українських компаній залишається перспективою досить віддаленою", - заявив Владислав Остапенко, керівник відділу корпоративних фінансів і M&A компанії EY в Україні.

За його словами, можна вдосконалювати корпоративну структуру, проводити аудит за міжнародними стандартами та вживати інших підготовчих заходів, однак "точно передбачити, коли для компаній відкриється IPO вікно - на жаль, поки що складно".

"Така ситуація змушує компанії шукати альтернативні джерела фінансування - інвестиції з боку фондів прямих інвестицій (private equity), створення спільних підприємств зі стратегічними інвесторами або продаж їм частки в бізнесі", додав Остапенко.

Він повідомив, що наразі спостерігається збільшення запитів на проведення due diligence і активізація візитів представників інвестиційних фондів, які підшукують перспективні об'єкти для інвестицій.

"За минулі 12 місяців нами було закрито чотири угоди з залучення інвесторів,із яких у трьох випадках покупцями часток в українських компаніях виступили іноземці, що є найкращим свідченням того, що альтернативні джерела фінансування існують і до них, хай не так легко, як раніше, але можна "достукатися", - підсумував Остапенко.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: