"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Падіння інвестицій в нафтову галузь становитиме більш ніж 20% - IEA

Неділя, 15 листопада 2015, 18:30

Інвестиції в нафтову галузь у світі вперше за останні 30 років скорочуватимуться два роки поспіль: у 2015 році падіння становитиме більше 20% і продовжиться в наступному році.

Про це сказав виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Бірол на прес-конференції в рамках заходів саміту "великої двадцятки", пишуть "РИА Новости".

"Цього року ми побачимо скорочення нафтових інвестицій більш ніж на 20%. У наступному році ми знову побачимо скорочення нафтових інвестицій. Ми ніколи не бачили, за останні 30 років, скорочення нафтових інвестицій протягом двох послідовних років", - сказав він.

Більш низькі ціни сповільнять перехід до більш "чистих" енергетичних технологій, зазначив Бірол.

Реклама:

Крім того, тривале збереження низьких цін може мати й інші наслідки.

Як зазначив представник IEA, Близький Схід буде залишатися ключовим для нафтового ринку протягом майбутніх десятиліть. Якщо нафтові ціни залишаться дуже низькими протягом багатьох років, то виробництво нафти в Північній Америці, Бразилії, Африці та Росії може скоротитися, і тому частка експорту нафти з Близького Сходу зросте.

Зараз приблизно 55% глобального експорту нафти припадає на країни Близького Сходу. Якщо ціни залишаться на рівні в 50 доларів, цей показник зросте до 75% у глобальному експорті, зазначив експерт.

"Це дуже важливо, особливо в контексті поточної геополітичної ситуації, в якій ми знаходимося.

Деякі країни регіону, такі як Ірак, Сирія, Лівія, Ємен, переживають складні часи.

"Тому дуже низькі ціни (на нафту) протягом більш ніж десяти років можуть означати, що геополітика і нафта будуть більш (взаємопов'язані), що може бути не дуже гарною новиною для стабільності й безпеки нафтових ринків", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!