РФ втратить мільйони від повернення Ірану на європейський ринок нафти

Четвер, 12 листопада 2015, 15:17

Втрати Росії на нафтовому ринку південної Європи в разі повернення на нього Ірану становитимуть приблизно 153 млн доларів.

Про це підрахувала консалтингова фірма KBC, пише РБК з посиланням на Bloomberg.

Дана сума становить приблизно 0,4% від загального річного доходу Росії від продажу вуглеводнів, але, на думку уль-Хака, ціни в підсумку впадуть і на інших ринках, у тому числі і в північно-західній Європі, що в результаті призведе до того , що втрати "можуть виявитися значно вище".

Аналітик пояснює, що виробляв розрахунки, виходячи з того, що дисконт на російську нафту марки Urals до базової марці Brent становить в 2015 році в середземноморському регіоні в середньому ¢80.

Реклама:

Але у разі відновлення постачань з Ірану ця знижка може зрости в 2016 році до 1,5, долара що означає для Росії зниження денної виручки на 420 тисяч доларів, сказав уль-Хак.

На думку аналітика, інтерес Саудівської Аравії до експансії в Європу, ймовірно, залишиться обмеженим, оскільки в Азії вона зможе продавати нафту за кращими цінами і використовувати більш просту логістику.

Колишній іранський дипломат і директор консалтингової компанії Varzi Energy Мехді Варзі підтвердив Bloomberg, що плани Ірану збільшити видобуток до досанкціонного рівня означають, що "йому доведеться шукати додаткові ринки, включаючи ті, на які традиційно здійснює поставки Росія".

Bloomberg нагадує, що на Європу припадає майже 70% російського нафтового експорту.

Восени Саудівська Аравія почала постачання на традиційні російські ринки в Польщі та Швеції. Однак консалтингова фірма Stratfor вважає, що обсяг цих поставок буде недостатній для того, щоб вплинути на ціни.

Іран збирається збільшити видобуток на 500 тис. бар. в день, як тільки з країни будуть зняті міжнародні санкції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!