У Світовому банку розповіли про проблеми податкової системи України

Четвер, 12 листопада 2015, 11:08

Директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан вважає, що Україні необхідно реформувати податкову систему через її складність, непрозорість та вузьку податкову базу.

Про це він сказав в інтерв’ю "Економічній правді".

"Очевидно, що Україна повинна реформувати податкову систему. Адже поточна податкова система має низку проблем. По-перше, вона складна, по-друге, непрозора, по-третє, має дуже вузьку податкову базу", - сказав Фан.

За його словами, чинна податкова система накладає дуже великий тягар на законослухняні компанії та громадян.

Реклама:

"Окрім того, вона заохочує до ухилення від сплати податків. І це дуже несправедливо. Враховуючи ці проблеми, я вважаю, що податкова реформа має рухатися в напрямку більшої прозорості та спрощення системи", - заявив директор Світового банку.

На думку Фана, одна з основних проблем чинної системи полягає в тому, що вона має багато винятків.

"З цим також пов’язана інша проблема - у податкових органів є багато повноважень, які дозволяють їм на власний розсуд тлумачити податкове законодавство. Ми вважаємо, що основним є видалити систему винятків з податкової системи", - зазначив директор Світового банку.

"Другий момент стосовно податкової реформи: коли ви знижуєте податки, ви повинні або забезпечити інші джерела фінансування ваших видатків, або ж знизити їх", - додав він.

Банкір також зазначив, що Україна вже має доволі високий дефіцит бюджету.

"Якщо ви будете знижувати податкові ставки та скасовувати податки без зменшення витрат, дефіцит бюджету збільшуватиметься. Це прискорить інфляцію, спричинить економічну нестабільність, призведе до коливань обмінного курсу. Такий сценарій стане катастрофою для України. Він поверне її до кризи", - вважає Фан.

За його словами, дуже важливо, щоб моделі податкових реформ обговорювалися в контексті формування видатків бюджету.

"Ви повинні визначитися з тим, скільки повинні витрачати на охорону здоров’я, освіту, соціальну сферу, пенсії. Ми рекомендуємо проводити податкову реформу, але в короткостроковій перспективі ця реформа має бути нейтральною для доходів бюджету", - резюмував банкір.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!