Китай запустив систему міжнародних платежів в юанях

Четвер, 8 жовтня 2015, 19:35

Народний банк Китаю провів перший закордонний грошовий переказ в юанях у новій національній системі міжнародних платежів - China International Payment System (CIPS).

Про це передає "Інтерфакс" з посиланням на BBC.

Система дозволяє закордонним учасникам ринку вести розрахунки в юанях безпосередньо з китайськими партнерами.

CIPS покликана розширити світове використання китайської валюти та підвищити рівень її міжнародного визнання, зокрема, в Європі та США.

Реклама:

Крім того, як пише Financial Times, Пекін таким чином хоче захиститися від розвідувальних організацій США, що мають доступ до розрахункової системі SWIFT.

Перша транзакція в юанях через нову систему була проведена з Китаю в Люксембург, на адресу шведської компанії IKEA, говориться в повідомленні китайського центробанку.

До запуску CISP міжнародні перекази в китайській валюті мали здійснюватися в основному через офшорні розрахункові банки в Гонконгу, Сінгапурі чи Лондоні. Процедура була повільною і витратною.

Як очікується, нова система дозволить значно знизити вартість міжнародних транзакцій в юанях і час на здійснення грошових переказів.

У середині вересня НБК розіслав докладні інструкції про впровадження CIPS 19 банкам, включаючи китайські підрозділи 8 іноземних фінансових організацій (у тому числі HSBC, Standard Chartered і Citibank).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!