Торговельна угода США поставить під загрозу російський експорт

Четвер, 8 жовтня 2015, 16:28

Частина російського експорту, що йде в країни транстихоокеанського партнерства - нового гігантського торгового блоку, опиниться в зоні ризику через неминучу переорієнтацію торговельних потоків.

Про це заявили експерти московського Центру міжнародної торгівлі (ЦМТ), що вивчили відповідну статистику International Trade Centre, пише РБК.

Як повідомляється, мова йде в першу чергу про постачання російських металів, добрив, деревини й морожених крабів в такі країни, як Японія, Сінгапур, Малайзія, США, Мексика.

 натисніть для збільшення

Створення зони вільної торгівлі в загальному вигляді означає, що російський експорт в країни ТТП стане менш конкурентоспроможним порівняно з поставками всередині блоку, оскільки Росія в ТТП не бере участі, а між країнами партнерства будуть діяти торгові преференції.

Реклама:

Американський Інститут світової економіки імені Петерсона у 2012 році оцінював, що через переорієнтацію торговельних потоків в результаті створення ТТП російський ВВП втратить 2 млрд доларів, а експорт - 4,4 млрд доларів - до 2025 року.

Якщо подивитися тільки на найбільші 5-6 статей російського експорту в кожну з 12 країн ТПП, то виявиться, що в зоні ризику знаходяться товари на 5 млрд доларів на рік (за даними за 2014), виходить з даних ЦМТ.

Це поставки, за якими у Росії є конкуренти-експортери з числа країн ТТП.

Найбільші грошові обсяги припадають на експорт російського алюмінію, алюмінієвих сплавів, нікелю та інших металів (в Японію, Сінгапур, США, Мексику), добрив (у США, Малайзію), морожених крабів (в США), лісів (в Японію).

Дані ЦМТ не враховують поставки енергоносіїв в силу того, що цей ринок менш чутливий до торгових режимів, на нафту і газ практично немає ввізних мит.

Всього Росія експортує учасницям транстихоокеанського партнерства продукцію на суму 64 млрд доларів, але конкуренцію зустрічає далеко не в усіх напрямках

Нагадаємо, США і 11 держав Азіатсько-Тихоокеанського регіону 5 жовтня досягли угоди щодо створення транстихоокеанського партнерства (Trans Pacific Partnership, ТТП).

Домовленість передбачає в тому числі створення зони вільної торгівлі, що охоплює приблизно 40% глобального ВВП і близько третини світового торгового обороту.

Крім США, в партнерство увійшли Австралія, Бруней, В'єтнам, Канада, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур, Чилі і Японія.

Росія і Китай не брали участь у переговорах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!