"Укртранснафта" оскаржує стягнення 400 мільйонів за зберігання нафти на НПЗ Коломойського

Середа, 7 жовтня 2015, 16:54

ПАТ "Укртранснафта" оскаржує позови трьох НПЗ, які належать олігарху Ігорю Коломойському, на потужностях яких зберігається технологічна нафта компанії, про стягнення понад 400 млн гривень.

Про це повідомила прес-служба компанії в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

За її даними, зокрема, о 15.40 у середу в Господарському суді Києва почнеться слухання справи за позовом ПАТ "НПК "Галичина" (Дрогобич Львівської обл.) про стягнення 38 млн гривень згідно з угодою оренди резервуарних потужностей від 1 квітня 2015 року.

"Укртранснафта" підготувала зустрічний позов до НПК про визнання договору оренди резервних ємностей удаваним і недійсним унаслідок того, що його уклали для приховання фактичного договору про надання послуг зі зберігання нафти.

Реклама:

У такому разі вказаний договір має бути визнаний недійсним через те, що під час його укладання не було дотримано передбачених законодавством України процедур державних закупівель, зазначає прес-служба.

Аналогічні позови до "Укртранснафти" подали ПАТ "Укртранснафта" (Кременчук Полтавської області) і ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірна Івано-Франківської обл.).

Першу з трьох аналогічних судових справ уже розглянув Госпсуд Києва, який своїм рішенням від 28 вересня задовольнив позов "Нафтохіміка Прикарпаття" і відхилив зустрічний позов "Укртранснафти".

"Враховуючи, що за попередніми договорами оренди резервних ємностей "Укртранснафта" вже сплатила близько 500 млн гривень, загальні збитки держпідприємства у разі рішення судових позовів на користь приватних компаній становитимуть майже 1 млрд гривень, і ця цифра має тенденцію до збільшення, адже доки питання остаточно не буде вирішене, держава щодня втрачає близько 2,5 млн гривень", - зазначено в повідомленні.

У прес-службі нагадують, що паралельно розгляду судових справ прокуратура Києва здійснює слідчі дії за фактом зловживання попереднім керівництвом "Укртранснафти" службовим становищем на користь комерційних структур під час укладення договорів із зберігання витісненої нафти.

"У нас на сьогодні є стратегічна мета - зробити державне підприємство ще більш прибутковим і ефективним, Ми продовжуємо планомірно рухатися цим шляхом, використовуючи всі наявні бізнес- і правові інструменти. Сподіваємося, що представники судової гілки державної влади, у свою чергу, докладуть усіх зусиль до дотримання законності в цих справах", - наводяться в повідомленні слова в.о. генерального директора компанії Романа Сидорака.

Нагадаємо, що в травні 2014 року "Укртранснафта" за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти.

Як відомо, 29 травня СБУ оголосила про розслідування справи щодо зловживань посадових осіб "Укртранснафти" при укладанні угод на зберігання технологічної нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів.

У 2014 році керівництво "Укртранснафти" уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, однак невдовзі був підписаний додаток до угоди, який скоротив цей термін до 90 днів.

Після цього зберігання нафти стало платним, що завдало державі збитків - на момент заяви СБУ вони оцінювалися в 456 мільйонів 437 тисяч гривень.

"Укртранснафта" є оператором нафтотранспортної системи України. 100% її акцій в управлінні НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: