Думка експерта: В Україні хочуть створити ще один непотрібний кредитний реєстр

Середа, 7 жовтня 2015, 11:10

В Україні хочуть створити непотрібний кредитний реєстр з метою виконання урядом зобов'язань перед МВФ.

Про це заявив старший юрист департаменту судової практики ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Олександр Ткачук, коментуючи законопроект №3111 про створення та ведення кредитних реєстрів.

"Держателем та адміністратором реєстру буде Нацбанк. Також НБУ буде встановлювати порядок ведення реєстру і надання з нього інформації. Законопроект передбачає внесення змін до закону "Про НБУ" в частині повноважень щодо створення та ведення кредитного реєстру, а також до закону "Про банки і банківську діяльність" в частині обов'язку банків надавати інформацію і права на використання цих цього реєстру", - повідомляє Ткачук.

За його словами, основна мета законопроекту - створити всеукраїнський моніторинг концентрації кредитних ризиків, у тому числі великих промислових і фінансових груп, а також пов'язаних з власниками банку осіб.

Реклама:

Дані кредитного реєстру також зможуть використовувати, крім НБУ, й інші банки.

"Ініціатива є досить запізнілою. Після того як половина українських банків знаходяться в жалюгідному стані, і оцінювати фактично нічого, а кредитування дорівнює нулю, НБУ намагається вводити механізми державного контролю", - вважає Ткачук.

За його словами, насправді, подібного роду інститут вже існує в Україні у вигляді Бюро кредитних історій, але на відміну від Кредитного реєстру, воно носить приватний характер.

"Швидше за все, ухвалення такого закону носить декларативний характер з метою виконання урядом зобов'язань перед МВФ з метою отримання чергового траншу фінансової допомоги. Про це свідчить також миттєва підтримка цього законопроекту з боку Національного банку", - робить взвод старший юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!