У Росії засекречують дані про власників особняків і яхт

Вівторок, 6 жовтня 2015, 12:44

Уряд РФ підтримав внесений Федеральною службою безпеки законопроект, який засекречує дані про власників нерухомості, літаків і яхт.

Доступ до цих даних отримають тільки "компетентні державні органи", повідомляє РБК.

Таким чином, громадським активістам закриють доступ до реєстру прав на нерухоме майно (ЄДРП).

У понеділок, 5 жовтня, цей проект підтримала комісія уряду з законопроектної діяльності. Тепер законопроект має бути розглянутий на засіданні уряду, після чого відправиться до Держдуми.

Реклама:

Ця ініціатива може ускладнити доступ до інформації про справжніх власників нерухомості, зокрема корумпованих чиновників, вважає директор Фонду боротьби з корупцією Роман Рубанов.

Він припустив, що це може бути пов'язано з виявленою у екс-главиФСБ Миколи Патрушева нерухомістю в Срібному бору вартістю близько 1,1 млрд руб.

Ті, хто хотів зберегти анонімність в питанні володіння власністю, раніше оформляли об'єкти на офшорні компанії, але тепер відносно деяких з них це неможливо у зв'язку з деофшоризацію і санкціями Заходу.

Поправки ФСБ збережуть конфіденційність такої інформації, яка може мати громадський резонанс.

Наприклад, виписки з ЄДРП часто наводить у своїх розслідуваннях Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального, а в разі прийняття законопроекту це стане неможливо.

Серед гучних розслідувань Фонду Навального - будинок дружини прес-секретаря президента Дмитра Пєскова. За даними ФБК, Тетяна Навка володіє будинком і ділянкою в селищі "Третє полювання" на Новоризькому шосе в Підмосков'ї, де вартість однієї сотки землі починається від $60 тис.

Йдеться про будинок площею 779,2 кв. м і дві ділянки загальною площею 9 373 кв. м. Всю вартість нерухомості Навки Навальний оцінив у $15,6 млн.

Нагадаємо, в липні журналісти повідомляли, що директор ФСБ Росії Олександр Бортніков і ще більше десяти високопоставлених співробітників спецслужби заробили по $2,5 млн на оборудках з землею колишнього відомчого дитсадка.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!