Вартість акцизної марки зросте до 3,5 рази - ЗМІ

Понеділок, 5 жовтня 2015, 16:57

Вартість акцизної марки на алкогольні вироби та тютюн може вирости від 1,5 до 3,5 рази.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на джерела.

Видання повідомляє, що підвищення ціни відбудеться в рамках створення онлайн-системи моніторингу та контролю за обігом підакцизної продукції TRACK & TRACE, зокрема - за тютюновими та алкогольними виробами.

Як повідомляють джерела видання, TRACK & TRACE-технологія буде будуватися на основі розробок швейцарської компанії SICPA, що є однією з найбільших європейських виробників захищених фарб.

Реклама:

Система SICPATRACE дозволяє встановлювати ідентичність кожної марки акцизного податку, зокрема, використовуючи невидимі фарби власної розробки SICPA і прилади для контролю ідентичності акцизних марок.

Також система SICPATRACE передбачає переобладнання автоматизованих ліній виробників підакцизної продукції.

Швейцарці провели вже кілька презентацій для співробітників Мінфіну та Державної фіскальної служби, в ході яких уточнювалися параметри техніко-економічного обґрунтування проекту.

Зокрема, вартість системи моніторингу для України буде залежати від кількості та географічного розташування автоматизованих ліній виробників підакцизної продукції, видів підакцизної продукції, які підлягають контролю, і терміну дії контракту (5 або 10 років).

Наприклад, для Бразилії при щорічному обсязі в 40 млрд.акцизних марок, вартість системи SICPATRACE становить 13 дол за 1000 марок (0,3 грн. за одиницю). В Україні щорічний обсяг марок акцизного податку становить понад 6 млрд. штук, тому вартість системи SICPATRACE буде дорожче.

Крім того, слід враховувати, що на вартість марок акцизного податку будуть впливати системні зміни курсів валюти. За нинішнім валютним курсом вартість однієї акцизної марки становитиме 30-35 копійок, і буде однаковою як для алкогольних виробів, так і для тютюнових.

"Однак, незважаючи на те, що плата за марки акцизного податку сплачується виробниками та імпортерами підакцизних товарів, вартість акцизної марки не вплине на бюджетні показники", - повідомляє джерело агентства.

На думку фахівців Мінфіну, впровадження системи такого типу може бути ефективним рішенням для боротьби з нелегальними підакцизними продуктами, оскільки у разі забезпечення необхідного контролю, марка акцизного податку з високим рівнем захисту дозволить насправді захистити ринок від фальсифікату і суттєво збільшити надходження до державного бюджету.

В даний час акцизна марка на алкогольні вироби коштує 19 копійок, на тютюн - 9 копійок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: